Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Project De Gele Doos

Wat is de Gele Doos?

Het lokaal bestuur biedt, in samenwerking met de Eerstelijnszone Oostkust, gratis een Gele Doos aan alle 75-plussers aan.

De Gele Doos is een herkenbare bewaardoos. In deze doos stopt u (medische) gegevens die nuttig zijn voor hulpdiensten in een noodsituatie of bij een verdwijning. De Gele Doos wordt bewaard in uw koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is.

Hoe werkt de Gele Doos?

We vragen u om alle levensbelangrijke informatie over uzelf in te vullen op de bijgeleverde fiches en te bewaren in uw Gele Doos: persoonsgegevens, contactgegevens en medische gegevens.

Bewaar de Gele Doos altijd in uw koelkast: dat is voor de hulpdiensten een gemakkelijke vindplaats en zo weten ze in elk huis onmiddellijk waar ze de doos kunnen vinden. Als u de bijgeleverde sticker op de binnenkant van uw voordeur kleeft, weten de hulpverleners ook meteen dat ze uw gegevens in de Gele Doos in uw koelkast kunnen vinden.

In een noodsituatie telt elke minuut. Hulpverleners kunnen via deze Gele Doos snel handelen. Ze kunnen de mensen in uw omgeving contacteren en gemakkelijker alle noodzakelijke informatie doorgeven aan spoeddiensten of ze kunnen gerichter naar u op zoek gaan als u vermist bent.

In de doos zitten standaard twee fiches: een medische fiche en een fiche ‘vermiste persoon’. Die tweede fiche is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

Praktische info

Kan ik een Gele Doos ook delen met een huisgenoot?

Best gebruikt u één gele doos per persoon. Dat is voor hulpverleners het duidelijkst en maakt de kans op vergissingen kleiner.

Deelt u toch uw Gele Doos met uw partner/huisgenoot, zorg dan dat het in één seconde duidelijk is voor hulpverleners welke informatie van wie is. Dat kunt u doen door de gegevens per persoon te bundelen (bijvoorbeeld in een afsluitbaar zakje) en op de buitenkant van de bundel er duidelijk op te zetten van wie de informatie is.

 

Wanneer kan ik de Gele Doos afhalen?

 • Alle 75+ers ontvangen een brief om de Gele Doos af te halen. Neem deze brief mee naar uw afhaalpunt en laat deze afstempelen in ruil voor jouw Gele Doos.
 • Je kan je gele doos ophalen vanaf 21 november 2022

 

Waar kan ik de Gele Doos afhalen?

 • Dit kan bij het Sociaal Huis van uw gemeente, de deelnemende apothekers en andere afhaalpunten. Een lijst van de afhaalpunten vindt u de bijlage onderaan de pagina.
 • Lukt het niet om zelf de doos op te halen? Geen probleem: iemand anders kan de doos ophalen met uw brief.

 

Wat na afhalen?

 • Vul de medische fiche in of laat deze invullen door een familielid, mantelzorger of huisarts. Vanuit de gemeente wordt ondersteuning aangeboden bij het invullen van de documenten met de hulp van vrijwilligers.
 • Vul eventueel de fiche vermiste personen in: vooral van belang voor personen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie.
 • Voeg een kopie van uw identiteitskaart toe en/of een recente foto.
 • Voeg uw medicatielijst toe. Dit kunt u vragen aan uw apotheker of huisarts.
 • Eventueel kunt u ook documenten rond vroegtijdige zorgplanning of wilsverklaringen toevoegen.
 • Plaats de Gele Doos in uw koelkast.
 • Plak de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van uw voordeur. (Ook al gebruikt u zelf de voordeur niet als hoofdingang.)
 • Vergeet niet om de informatie in uw Gele Doos regelmatig bij te werken zodat de hulpdiensten altijd de meest actuele informatie vinden.
 • Nieuwe blanco fiches kan je terugvinden op: https://www.eerstelijnszone.be/oostkust/geledozen

 

Nog vragen? Neem dan gerust contact op met de dienst preventie & veiligheid, per mail naar preventie@knokke-heist.be of telefonisch op het nummer 050 63 04 73.

 

De ‘Gele Doos’ is een initiatief van de lokale besturen Oostkust in samenwerking met de Eerstelijnszone Oostkust