Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Introductie

Exotische muggen, zoals de tijgermug (Aedes albopictus), verspreiden zich in Europa als gevolg van de toegenomen globalisering en de klimaatverandering. Ze hebben zich kunnen vestigen in Zuid-Europa en zijn nu ook sporadisch in België gesignaleerd. De tijgermug kan virussen overbrengen zoals chikunguya, dengue en Zika.

Momenteel is de tijgermug (nog) niet gevestigd in België, maar wel in de ons omringende landen. Bijgevolg zal een vroege opsporing het mogelijk maken zijn vestiging te vertragen en dus het uitbreken van muggenovergedraagbare ziekten (bv. dengue, chikunguya en zika) te voorkomen.

Meld de tijgermug

Het MEMO+ project heeft als doel de introductie van exotische Aedes muggen, zoals de tijgermug, in België op te volgen. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) volgt de tijgermug actief op op verschillende toegangspunten. Sciensano ontwikkelt en coördineert een citizen science website die burgers toelaat de aanwezigheid van muggen te melden door hun foto’s te uploaden (citizen science). Morfologische identificatie van de muggen op de foto zal worden gedaan om te bepalen of het een tijgermug is of niet.

Mensen die denken de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug te herkennen, kunnen best een foto nemen, surfen naar www.MuggenSurveillance.be, enkele eenvoudige identificatiestappen doorlopen en vervolgens de foto opladen.

Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. Je kan er ook informatie terugvinden over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Tot slot is er ook een kaart met de resultaten van de meldingen.

Kenmerken

De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is, en zeker niet groter dan 9 millimeter. Zij is vooral te herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar poten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.

Meer info?