Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Kruisbestuivers

Kruisbestuivers

Samenwerken met diverse partners

Het woord ‘kruisbestuivers’ betekent: de bestuiving van een plant door het stuifmeel van een andere plant. Bestuiving kan leiden tot bevruchting, maar dat is niet noodzakelijk.

Knokke-Heist zet zich al sinds 2010 op de kaart als bij vriendelijke gemeente. Omdat we ervan overtuigd zijn dat de bijenproblematiek niet stopt aan de gemeentegrenzen, heeft het Gemeentebestuur beslist om deel te nemen aan een groter project met 13 West-Vlaamse gemeenten. Op die manier kunnen we elkaar gaan bestuiven met onze bijenacties.

Samen met drie andere partners, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en Regionaal Landschap Houtland, werkt het Gemeentebestuur van Knokke-Heist vanaf 2020 samen in het project Kruisbestuivers.

Doel van dit project is om van onze directe leefomgeving een thuis voor bijen te maken! Dit kan op heel diverse manieren, we geven elke gemeente de kans om acties op maat uit te voeren. Met goede voorbeelden willen we inwoners, maar ook bedrijven, scholen, organisaties en landbouwers aanzetten tot zoemrijke initiatieven. We gaan alvast aan de slag tot de zomer van 2022, en hopen dat het nadien blijft zoemen in onze contreien.

Deelnemende Gemeenten zijn: Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Knokke-Heist, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede.

Inagro zoekt mee naar bij vriendelijke oplossingen in de landbouwsfeer.

Gemeente Knokke-Heist gaat dan weer van start met een grote sensibiliseringscampagne ‘Knokke-Heist pesticiden vrij’.

Bijenwerkgroepen en actieplannen

In elke deelnemende gemeente vertrekken we vanuit een bijenwerkgroep die samengesteld is uit een bonte groep van mensen met diverse achtergronden, maar met één belangrijk gemeenschappelijk engagement: samen actie ondernemen voor meer bijen in de gemeente. Met deze ingesteldheid wordt voor de komende 5 jaar een bijenactieplan opgemaakt waarbij acties beschreven worden. Elke gemeente zal andere accenten leggen, dat maakt het boeiend. Wat werkt, wat niet. Welke acties zijn goed bedoeld maar leggen weinig zoden aan de dijk? Welke ingrepen maken met weinig input veel verschil?

 

Aan de slag!

We stoppen natuurlijk niet bij de opmaak van een plan. Komende jaren gaan we ook effectief acties uitrollen met het voorziene budget. We zetten in op habitatverbetering, sensibilisering en monitoring.

Enkele voorbeelden van de vele mogelijke acties:

  • Samenwerking tussen landbouwers en imkers bevorderen
  • Opleiding bij vriendelijk beheer voor groenarbeiders en gemeentepersoneel
  • Cursus ‘wilde bijen’ voor beginners en gevorderden
  • Opleidingen rond pesticiden vrij tuinieren voor burgers en tuinaannemers
  • Doorlichting bermbeheer
  • Bio filters installeren bij landbouwers om resten van sproeistoffen te zuiveren
  • Aanplantingen op openbaar domein bij vriendelijk maken
  • Inventarisaties bijen in de gemeente
  • Bijenwandelingen in de gemeente
  • Minder grasmachien, meer bloemen zien
  • Film- en debatavond rond bijen

 

Lerend netwerk

Al deze acties geven aanleiding tot heel wat gespreksstof. Daarom willen we verschillende belanghebbenden op welbepaalde momenten samenbrengen om kennis, ervaring, en ideeën te delen met elkaar. Op die manier werken we aan een lerend netwerk rond bijen, dat ook na het project blijft zoemen.

Meer info?