Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Hinderpremie

Omschrijving

Succesvolle ondernemingen passen zich telkens aan bij nieuwe omstandigheden. Soms zijn er bijzondere situaties waarin jij, als ondernemer, veel creativiteit aan de dag moet leggen.

Ernstige hinder door wegenwerken is daar een goed voorbeeld van. Zoiets kan een kleine onderneming voor zware uitdagingen stellen. Maar het kan ook een aanleiding zijn om jouw manier van werken tijdelijk op een originele manier aan te passen of misschien zelfs blijvend te vernieuwen.

Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) reikt een hinderpremie uit aan de ondernemers die ernstige hinder ondervinden tijdens openbare werken.

Voorwaarden

De hinderpremie is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur.

Jouw zaak moet daarenboven vaste openingstijden hebben.

Deze premie richt zich voornamelijk op de detailhandel (‘winkeliers’), de horeca en ondernemingen waarbij ter plaatse een persoonlijk en direct klantencontact is.

Ernstige hinder betekent dat:

 • de rijbaan geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten;
 • de werken een oppervlakte van meer dan 50 m² hebben;
 • de werken minstens 30 opeenvolgende dagen duren.

Procedure

 1. De beheerder van de werken is verplicht de nuts- of wegenwerken in te voeren in een databank (GIPOD genoemd). VLAIO vraagt zelf de hinderzones op, toetsen af of er ‘ernstige hinder’ is en selecteren de getroffen handelaars die binnen deze hinderzone vallen en die voldoen aan de voorwaarden.
 2. De geselecteerde handelaars krijgen van VLAIO een brief voor de werken starten.
 3. Je vraagt zelf de uitbetaling van de hinderpremie aan via vlaio.be/hinderpremie. Je doet dit binnen de 60 dagen na de datum van de brief en voor de geplande einddatum van de werken.
 4. VLAIO controleert jouw gegevens en stort het bedrag zo snel mogelijk op jouw rekening.
 5. Bij sluiting kan je ook een sluitingspremie aanvragen.
 6. Een controle op de correctheid van de verstrekte gegevens is altijd mogelijk.

Bedrag

Hinderpremie:

 • € 2000
 • maximaal één keer per jaar per periode van hinder

 

Sluitingspremie:

 • € 80 / sluitingsdag
 • maximaal voor 365 sluitingsdagen per periode van hinder

Meer info?