Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Canadese plechtigheden op 4 en 5 november

In het weekend van 4 en 5 november 2023 staat Knokke-Heist volledig in het teken van de herdenkingsplechtigheden naar aanleiding van de bevrijding van onze gemeente van de Duitse bezetting op 1 en 2 november 1944. Op zaterdag 4 november om 9 uur is er een korte ingetogen bloemenhulde aan het monument op het Verzetsplein.  Op deze monumentale natuurlijke steenrots ter ere van onze plaatselijke verzetsstrijders zijn ook de 3 insignes van de Canadese 9de infanteriebrigade aangebracht: de Highland Light Infantry, de Stormont Dundas and Glengarry Highlanders en de North Nova Scotia Highlanders. In aanwezigheid van een Canadees contingent Canadese militairen van de Nato-basis in het Nederlandse Brunssum speelt een piper er een lament en blaast een klaroenblazer er de Last Post.  

Canadese herdenkingsmis 

Om 9.30 uur is er de traditionele herdenkingsmis ter ere van de Canadese bevrijders in de Sint-Margaretakerk. De sfeervolle viering wordt dit jaar muzikaal opgeluisterd door zangeres Axelle Verfaillie ( jong talent Cultuurraad 2023), gitarist-zanger Robin Lantsoght en het Jeugdorkest St. Cecilia Heist onder leiding van Bram Bonny en de For Freedom Pipes & Drums onder leiding van pipe major Franky Leyseele. “We proberen ieder jaar van dit intiem herdenkingsmoment in de kerk een warm en ontroerend even te maken”, licht mede-organisator Dirk Overstraete toe. “Ook dit jaar mag het publiek zich verwachten aan tal van intense kippenvelmomentjes”, aldus Dirk Overstraete.   Daarna stappen de Canadese militairen, oud-strijders en alle sympathisanten op de bus richting Adegem voor een plechtigheid op de Canadese militaire begraafplaats.

Wandeltochten

Traditioneel wordt er in Knokke-Heist ook in het spoor van onze Canadese bevrijders gewandeld tijdens het eerste weekend van november. De plaatselijke wandelclub WNZB staat in voor logistieke ondersteuning van het Canadese herdenkingswandelingen. Op zondag 5 november kan met deelnemen aan de 8, 14 en 19 km met vrije start tussen 9 en 14 uur. Verzamelpunt is het Alfred Verweeplein langs de Lippenslaan. Het laatste stuk van de 19 km wordt gewandeld met de deelnemers van de 33 km tocht. De effectieve bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke is een unieke wandeling langs dijken en polders in de voetsporen van de Canadese militairen tijdens hun bevrijdingsoperatie in oktober-november 1944. Om deel te nemen is vooraf inschrijven noodzakelijk aangezien de wandelaars met bussen worden vervoerd naar de Scheldedijk in Nederland. De bussen vertrekken tussen 7.30 uur en 8.30 uur. Voor alle praktische inlichtingen surf naar www.wnzb.be

Bloemenhulde op het Burgemeester Frans Desmidtplein

Op zondag 5 november om 16.45 uur is er ten slotte nog een beklijvende bloemenhulde op het Burgemeester Frans Desmidtplein, muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de For Freedom Pipes & Drums.  Daarna stappen de prominenten, de Canadese delegatie, muzikanten, pipers en deelnemers aan de Canadese Bevrijdingsmars op naar het stadhuis waar nog een slotceremonie plaatsvindt.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter