Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

GEZOCHT: trotse ambassadeurs van de Zwinstreek!

Meer dan 90 gastheren en -vrouwen mogen zich in de Zwinstreek ‘Gastheer van de Zwinstreek noemen’. Als ondernemer in deze unieke grensstreek delen zij hun kennis van en liefde voor het gebied. Met hun persoonlijke tips, authentieke verhalen en bijzondere informatie willen de gastheren inwoners en gasten in de Zwinstreek, informeren en enthousiasmeren over het gebied. Ze zorgen ervoor dat je de streek écht beleeft en als inwoner kan herbeleven. Hun passie en enthousiasme werkt aanstekelijk waardoor iedereen kan genieten van de natuur, cultuur en streekproducten van Knokke-Heist en omstreken!  

Ben jij ook een toeristische ondernemer en wil je graag je kennis over de streek vergroten en delen? Schrijf je dan nu hier in voor de cursus ‘Gastheerschap van de Zwinstreek’.  

Alle gastheren en gastvrouwen die het traject hebben doorlopen, herken je aan het gevelbordje ‘Gastvrouw/Gastheer van de Zwinstreek’. Het programma Gastheer van de Zwinstreek heeft als ultieme doel (toeristische) informatie over de Zwinstreek dichter bij de gast te brengen op een persoonlijke en laagdrempelige wijze. Maar ook inwoners van de Zwinstreek nieuwe tools, weetjes en mogelijkheden in eigen gemeente aanbieden. Samen met andere gastheren of gastvrouwen ontstaat zo een grensoverschrijdende en verbindende samenwerking tussen ondernemers in de Zwinstreek. Een sterk netwerk van ondernemers-experts elk met kennis over de bijzondere eigenschappen van het landschap, de natuur, cultuurhistorie en allerhande streekproducten. 

Overzicht van de gastheren- en vrouwen in Knokke-Heist: 

  • Hotel St. Pol - Ilse Denys 
  • Hotel Van Bunnen - Bieke Van Parys 
  • Lebeau19 - Nadine Weiss 
  • Hotel Pavillon du Zoute - Caroline Hoste & Jan Hoornaert 
  • Hotel Ter Zaele - Florence Depauw 
  • B&B Het Zomerpad - Caroline De Cuyper 
  • Diplomaat FOD Buitenlandse Zaken - Christine Detaille 
  • Puffins - Sofie Vanmaele 
  • B&B Dreamcottage - Carine Bollen & Christian Vincke 
  • 't Hofke van Lingier - Luc Lingier & Rita De Wolf 
  • Holiday Village Knokke - Lieselot Scheerlinck 
  • Hoeve-ijs Hazegras - Lieve Gunst 
  • Zwin Natuur Park - Deborah Ghys 
  • Gids Katia Cornelis  
  • Gids Marie-José Martens 
  • Gids Sabine Dhoore 
  • Zwingids Ludo Sterkens 
  • Zwingids Lutgart Vermeiren 
  • Zwingids Marie-Paule Seele 

 

Hoor hieronder één van de Knokke-Heistse gastvrouwen, Lieve Lannoije-Gunst, aan het woord. Laat je betoveren door haar mooie en unieke verhalen over de Zwinstreek, Het ijshuisje – Hoeve Hazegras, het gastheerschap en wie weet word je als ondernemer geïnspireerd om ook zelf in te stappen in dit netwerk!  

Wij zijn de oren, de ogen en de glimlach van de Zwinstreek”  

Interview met gastvrouw van de Zwinstreek, Lieve Gunst 



Dag Lieve, kan je jezelf en je onderneming even voorstellen? 

Ik ben Lieve Lannoije-Gunst, landbouwster en uitbaatster van het ijshuisje in de Hazegrasstraat en gastvrouw van de Zwinstreek omdat wij natuurlijk midden in het gebied liggen. Ik ben zelf niet van Knokke-Heist maar ben 28 jaar geleden de liefde naar hier gevolgd (glimlacht). 

Ons ijshuisje is er gekomen omdat het gebouw beschermd is. Daarom hebben we het een andere bestemming gegeven dan landbouw: het bereiden van ambachtelijk ijs. In hartje zomer is er ook minder werk in de landbouw. Ik heb zelf hotelschool gevolgd en miste het sociaal contact. Dus dachten we “we maken ijs van echte boerderijmelk”. En na een cursus van 2 jaar om ijsbereider te worden, is het ondertussen een voltijds hobby (lacht). 

Zelf kunnen we moeilijk op vakantie met de dieren maar zo komt de vakantie naar ons! De mensen komen jaarlijks terug en je hoort hun unieke verhalen. Hier worden ook vriendschappen gesmeed.  

Kan je ons vertellen wat het gastheerschap van de Zwinstreek precies is? 

Het gastheerschap is een grensoverschrijdende, unieke samenwerking van ondernemers, hoteluitbaters, gidsen, enz. die tips en tricks met elkaar delen om zo hun gasten of klanten meer te vertellen over onze bijzondere streek. ”Wij zijn de oren, de ogen en de glimlach van de Zwinstreek” leerde de cursus ons. 

De cursus? Hoe word je eigenlijk gastheer- of vrouw?  

Je moet je dus inschrijven via de website van Gastvrij Zeeuws Vlaanderen. De organisatie zorgt voor een goeie combinatie van verschillende types ondernemers waarna je een cursus volgt. Anders krijg je het bordje niet (lacht). Naast het bordje krijg je ook zowel off- als online heel wat communicatieve ondersteuning, zowel vanuit de Stichting Gastvrij Zeeuws-Vlaanderen als de partnergemeentes. In totaal waren er de vorige keer een 40-tal ondernemers ingeschreven. Over de hele Zwinstreek natuurlijk want die is veel groter dan enkel Knokke-Heist maar bevat ook de gemeentes Sluis, Damme, Maldegem en Sint-Laureins.  

De cursus zelf duurt 5 dagen en gaat telkens bij een andere gastheer of –vrouw door. De nieuwe lichting cursisten mocht ik hier al ontvangen want zelf ben ik intussen al 7 jaar trotse gastvrouw. 

Wat maakt voor jou de Zwinstreek zo bijzonder? 

Zoals gezegd is de Zwinstreek veel uitgestrekter dan de meeste mensen beseffen. De Zwinstreek loopt eigenlijk tot in Groede (NL) of nee zelfs Waterdunen in Breskens behoort nog tot de Zwinstreek. Het is een heel unieke streek want je kan ook volledig fietsen tot in Breskens. Door het gastheerschap leerde ik m’n eigen streek veel beter kennen en nu kan ik die voorliefde ook delen met de gasten (glimlacht). 

Wat heb je zelf bijgeleerd over de Zwinstreek? 

Ik heb veel geleerd en dan vooral over dagelijkse dingen waar je niet altijd bij stilstaat. Ook veel geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat Hazegras het eerste gehuchtje was waar ze hier een scaperie bouwden in de 12de eeuw? De scaperie diende voor de dieren en stond op een hoogte, op een terp, voor de Paulusvaart erachter. Na dit gebouw zijn er andere bijgekomen en zo komen we tot het hele bedrijf. De straat loopt door het bedrijf eigenlijk en alles tussen de kasseien is ondertussen geklasseerd. 

Welke tips over de Zwinstreek zou je lezers willen meegeven? Zijn er onbekende pareltjes, unieke plekken, delicatessen/streekproducten... 

Het project van de Verdwenen Zwinhavens vind ik echt een aanrader. Wijzelf hebben hiervoor citroensorbet met paradijskorrel gecreëerd. 

Paradijskorrel is een middeleeuwse specerij die familie is van de gember en de kardemom. Dat kan je hier nog altijd komen proeven. Ook de fietsroute van de Verdwenen Zwinhavens is echt de moeite: die Zwinhavens waren zo uniek dat we daar nu nog altijd de vruchten van plukken. De VR-kijkers zorgen voor een echte beleving.

 

Wat vind je zelf het mooiste plekje van onze Zwinstreek? 

De Hazegraskreek hier voor ons natuurlijk (lacht). Hier op het einde van de straat op ons domein heb je een bos met een beetje water. Het kan daar zo stil zijn bij het water, omgeven door de geur van de zee, onze landbouwgewassen, vogels op het water... 

Zou je andere ondernemers aanraden de cursus te volgen? Is het een meerwaarde voor je zaak? 

Ik vind het een meerwaarde voor de gasten en klanten die langskomen, of dat nu inwoners of toeristen zijn. Zo kan je iedereen toch meer informatie meegeven over de streek. Het bordje van “Gastheer van de Zwinstreek” is ook een goeie gespreksopener want veel mensen vragen dan wat dat precies betekent en zo ben je vertrokken (lacht). 

Het contact met de andere ondernemers is ook leuk meegenomen. Ook de onderlinge nieuwsbrief is altijd interessant om nieuwe dingen over de streek te weten te komen. Kortom: een aanrader! 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter