Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Kajana in Suriname dankt Knokke-Heist

De bevolking van Kajana, diep in het Amazonewoud van Suriname, dankt Knokke-Heist voor hun bijdrage aan hun drinkwaterproject. Kajana bestaat uit 9 kleine dorpjes. Door de vroegere hulp hebben 3 dorpjes al water en zelfs al drinkwater, al is dit slechts per inwoner 2 liter per dag. Ter vergelijking: in Knokke-Heist is dit gemiddeld 100 tot 120 liter!

De hulp aan Kajana werd opgestart door wijlen Rudy Vanhalewyn, stafmedewerker beleidscommunicatie bij het gemeentebestuur. Johan Cabooter, voormalig diensthoofd van het gemeentelijk Waterbedrijf kwam er later bij toen Kajana wenste om ook (drink)water te brengen naar elk huis. Na het plotse overlijden van Rudy gaat Johan nu verder met dit wondermooie project.

Rudy heeft daar een onderwijsproject opgestart met behulp van oude gemeentelijke laptops, maar ook via leraars waar hij dankzij zijn diploma van Master in de Germaanse filologie er een tijdje één van is geweest. Ook werden er zonnepanelen geleverd voor de noodzakelijke elektriciteit. Verder wordt er drinkwater gebracht in de dorpjes van Kajana. Op dit ogenblik heeft Knokke-Heist al 5 kleine installaties kunnen bezorgen in 3 dorpjes. Er is dus duidelijk nog veel werk aan de winkel.

Helaas is er ook noodhulp geleverd. Door de Covid-pandemie waren er weinig toeristen en door de wereldwijde klimaatcrisis overstroomden de landerijen. Zo was er hongersnood. “Je begrijpt dat als er hongersnood is, wij moeten bijspringen”, licht Johan Cabooter toe. “Nu hebben ze een plan uitgewerkt, met onze hulp, om in vier jaar in vier dorpjes water te brengen. Met de hulp van de inwoners en het gemeentebestuur van Knokke-Heist, onze sponsors en Davidsfonds Westkapelle hebben we € 3.000 kunnen storten. Met dit geld kunnen ze een dorpje van water voorzien, echter nog geen drinkwater. In een volgende fase zullen we ook drinkwater ter plaatse kunnen maken door middel van een geavanceerde techniek, omgekeerde osmose. Wij zorgen voor deze techniek, maar de installatie is, zoals voor alles, de zorg en verantwoordelijkheid van de lokale mensen” verzekert Johan Cabooter.

Kerstsamenzang in Kerk Heilige Familie in Duinbergen ten voordele van project Kajana

“Wij danken ook de mensen van Davidsfonds Westkapelle, dat zij opnieuw een hartverwarmende benefietactie organiseren voor ons project tijdens hun Kerstsamenzang op dinsdag 26 december 2023 om 16 uur in de kerk Heilige Familie in de Elizabetlaan in Duinbergen. Je kunt er samen kerstliedjes zingen ondersteund door het koor Scola Gregoriana Dominicana. Na afloop kunnen de kelen gesmeerd worden met een drankje aangeboden door Davidsfonds Westkapelle. Zoals steeds is de toegang gratis, maar een milde bijdrage is graag aanvaard voor ons project” aldus Johan Cabooter.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter