Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Steeds meer zeehonden op strand van Knokke-Heist

Lang waren zeehonden zeldzaam aan de Belgische kust, maar sinds enkele jaren zie je ze regelmatiger uitrusten op de verschillende stranden, ook in Knokke-Heist. Het feit dat ze frequenter aan de kust aanwezig zijn en mensen vaker met de dieren in contact komen, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.



Bij ons komen zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond voor. Voor beide soorten geldt dat de populatie de laatste jaren in de Belgische wateren enorm is toegenomen. Hierdoor gebeurt het ook steeds vaker dat je zowel jonge als volwassen zeehonden kan zien rusten op het strand. Voornamelijk in de winterperiode, van half december tot en met half februari. Een lagere piek in het aantal rustende zeehonden zien we in de zomer.

Meer aangespoelde zeehonden  

Het Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) publiceert jaarlijks een rapport met daarin de resultaten van de monitoring en het wetenschappelijk onderzoek naar zeezoogdieren in België. In het rapport van 2022 staat dat 54 zeehonden dood aanspoelden. In 2021 spoelde het hoogste aantal zeehonden aan sinds de start van de gerichte monitoring en rapportage, namelijk 101. De belangrijkste doodsoorzaak was verstrikking in visnetten, vooral door professionele staandwantvisserij (een Nederlandse kleinschalige en ambachtelijke vorm van visserij) in de buurlanden. Deze verstrikking veroorzaakt vaak ook diepe nekwonden bij de aangespoelde dieren en dat kan een diepe indruk nalaten bij  



Bescherming van de zeehonden  

Omdat zeehonden vooral in het water leven en zich nogal onhandig voortbewegen op het land, denken veel mensen dat een zeehond die op het strand ligt, problemen heeft. Het geregeld opduiken van een zeehond op het strand is een relatief recent fenomeen in België, daarom is educatie en sensibilisatie noodzakelijk. Zeehonden brengen een groot deel van hun leven door op het land, bijvoorbeeld om te rusten, te slapen, te zogen, om van parasieten op hun huid af te komen of voor sociale interacties met soortgenoten ... Een zeehond op het droge moet dus vooral met rust gelaten worden. Het gebeurt nog te vaak dat mensen de rustende dieren terug de zee in proberen jagen, water over hen gieten of dieren proberen voedsel toe te stoppen. Zieke of verzwakte zeehonden beletten aan land te komen of dwingen terug de zee in te gaan, kan ervoor zorgen dat ze verdrinken. Voor gezonde zeehonden is rust van levensbelang.  



NorthSealTeam zoekt vrijwilligers

Wanneer een zeehond op het strand wordt opgemerkt door een strandbezoeker, de politie, redders of vrijwilligers wordt het NorthSealTeam verwittigd. Zij staan in voor de veiligheid van de zeehonden. Een vrijwilliger van het team komt na de oproep ter plaatse en houdt een oogje in het zeil tijdens de hele periode dat het dier op het strand ligt. In de lente, zomer en winterperiode vinden in de omgeving van Knokke-Heist een 20-tal interventies plaats. Ben jij een dierenliefhebber en wil je graag instaan voor het beschermen van zeehonden? Stel je kandidaat door contact op te nemen met Ilse De Bruycker (inge@northsealteam.be of 0491 74 32 78) of stel je online kandidaat via www.knokke-heist.be/vrijwilligerswerk.  



Voor je als vrijwilliger aan de slag gaat, krijg je een korte opleiding en ontvang je het nodige basismateriaal om de dieren te ondersteunen. Je kan worden opgeroepen op onvoorspelbare tijdstippen en in alle weersomstandigheden. Het is jouw taak om omstaanders en wandelaars op een vriendelijke, maar kordate manier op afstand te houden, een perimeter af te bakenen en foto’s of video’s te maken. Aangezien een zeehond enkele dagen op het strand kan verblijven, ben je maximaal 3 dagen enkele uren paraat om toezicht te houden en dit in samenspraak of aflossing met andere vrijwilligers.  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter