Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Gemeentebestuur Knokke-Heist onderschrijft Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen

In zitting van donderdag 28 maart 2024 heeft de gemeenteraad van Knokke-Heist het Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen onderschreven. “Wij geloven dat steden en lokale overheden een cruciale rol kunnen spelen bij het beëindigen van de klimaatcrisis en de overgang van de wereld naar een rechtvaardige energietoekomst zonder fossiele brandstoffen. Als lokale leiders zetten wij ons in om de drie pijlers van het Non-proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen te verwezenlijken: geen nieuwe uitbreiding van fossiele brandstoffen, een eerlijke uitfasering van kolen, olie en gas en een rechtvaardige energietransitie. We zijn klaar om te pleiten voor een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen via onze lokale platforms, door onze stem te verheffen en onze Vlaamse en federale regering op te roepen om een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen te ontwikkelen. In België gaan vandaag jaarlijks nog steeds ongeveer 13 miljard euro subsidies (cijfers van 2020) naar fossiele brandstoffen die vooral de petroleumbedrijven opstrijken terwijl wij de kosten van klimaatverandering nu al betalen. We betalen dus eigenlijk twee keer in plaats van onmiddellijk deze middelen in een duurzame energietransitie te investeren om de groeiende energie-armoede tegen te gaan, zonder fossiele brandstoffen” aldus het gemeentebestuur.  

Convenant of Mayors 

Knokke-Heist wil grote inspanningen leveren om de klimaatdoelstellingen te behalen. Hierdoor werd in 2015 beslist het Convenant of Mayors 2020 te ondertekenen. Enkele jaren later, in 2020 ondertekende Knokke-Heist ook het Convenant of Mayors 2030. Vervolgens werd deelgenomen aan de verschillende LEKP’s (Lokaal Energie en Klimaatpact) met de Vlaamse overheid om de klimaatrobuustheid in Knokke-Heist te verhogen. Door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant heeft Knokke-Heist zich geëngageerd om ervoor te zorgen dat we de klimaatveranderingen zoveel mogelijk beperken.  

Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty 

Het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative is een wereldwijde inspanning om internationale samenwerking te bevorderen om de overgang naar hernieuwbare energie voor iedereen te versnellen, de uitbreiding van kolen, olie en gas te beëindigen en de bestaande productie op een eerlijke manier af te bouwen in overeenstemming met wat de wetenschap laat zien dat nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken. Om de doelstellingen van de klimaatconferentie van Parijs te halen, hebben we internationale samenwerking nodig om de uitbreiding van fossiele brandstoffen expliciet te stoppen en een wereldwijde rechtvaardige overgang van kolen, olie en gas te beheren op een manier die zowel snel als eerlijk is, zodat geen enkele werknemer, gemeenschap of land achterblijft. 

Het Akkoord van Parijs, hoe belangrijk ook, verwijst niet één keer naar fossiele brandstoffen en heeft gefaald om de productie te beperken. Daarom is er een aanvullende overeenkomst nodig. Net als vijftig jaar geleden, toen de wereld gebruik maakte van internationale verdragen om de dreiging van kernwapens te verminderen, heeft de wereld vandaag een non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen nodig om fossiele brandstoffen uit te bannen, afhankelijke economieën, arbeiders en gemeenschappen te ondersteunen van fossiele brandstoffen te diversifiëren, 100% toegang tot duurzame energie wereldwijd en een rechtvaardige transitie te bevorderen. 

Een idee gesteund door een wereldwijd netwerk 

Het Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen is geen organisatie, het is een idee - Een idee dat gesteund wordt door een groeiend wereldwijd netwerk van regeringen, maatschappelijke organisaties, academici, wetenschappers, jongerenactivisten, gezondheidswerkers, religieuze instellingen, inheemse volken en honderdduizenden andere burgers wereldwijd. Samen hebben ze zich aangesloten bij een wereldwijd initiatief om momentum en diplomatieke steun op te bouwen voor dit grote, gedurfde idee dat in verhouding staat tot de omvang van de crisis waarmee we geconfronteerd worden 

De wereldwijde campagne voor een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen ziet de steun van gemeentelijke en subnationale overheden als een belangrijk element in het opbouwen van het momentum voor een wereldwijde eerlijke overgang van fossiele brandstoffen. Steden die moties aannemen waarin wordt opgeroepen tot een verdrag, helpen nationale regeringen onder druk te zetten en helpen het voorstel wereldwijd aan kracht te winnen.   

Ondertussen hebben meer dan 100 steden en subnationale overheden het voorstel voor een verdrag onderschreven waaronder Kolkata (India), Londen (Verenigd Koninkrijk), Warschau (Polen), Los Angeles (Verenigde Staten), Lima (Peru), Montreal (Canada), Ottawa (Canada), Sydney (Australië), Toronto (Canada), Zuid-Dublin (Ierland), Amsterdam (Nederland), Barcelona (Spanje), Parijs (Frankrijk), Bonn (Duitsland), Edinburgh (Verenigd Koninkrijk), Belmopan (Belize), Belém (Brazilië), Buenos Aires (Costa Rica), Honolulu (Verenigde Staten), Besançon (Frankrijk), Lyon (Frankrijk), Grenoble (Frankrijk), Bordeaux (Frankrijk), Rennes (Frankrijk), Turijn (Italië), Birmingham (Verenigd Koninkrijk), Vancouver (Canada), Brussel en sinds kort nu ook Knokke-Heist... 

Signaal naar hogere overheden 

Het onderschrijven van het verdrag is een belangrijke manier waarop steden kunnen pleiten voor klimaatactie op wereldwijde schaal. Naast het onderschrijven van het Fossiele Brandstoffen Verdrag, krijgen steden die zich aansluiten bij het initiatief een toolkit met een reeks acties die kunnen worden ondernomen. Het onderschrijven van het verdrag brengt geen extra wettelijke verplichtingen met zich mee. Het is enkel een signaal naar de hogere overheden om meer en beter werk te maken om te klimaatdoelstellingen te behalen. 

Voor meer info: https://fossilfueltreaty.org/nld 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter