Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Bijvriendelijke gemeente Knokke-Heist sluit aan bij het West-Vlaams kruisbestuiversplan 

De vier West-Vlaamse regionale landschappen lanceerden zonet hun gezamenlijk Kruisbestuiversplan. West-Vlaamse steden en gemeenten kunnen hierop intekenen en zo begeleiding krijgen van hun regionaal landschap om acties ten voordele van bijen uit te werken in hun gemeente. 

20 gemeenten doen mee 
Al 20 gemeenten, waaronder Knokke-Heist tekenden in op het Kruisbestuiversplan.  De komende twee jaar zullen ze zich onder begeleiding van hun regionaal landschap actief inzetten op het behoud en ondersteuning van wilde bijen, de bestuivers bij uitstek, in hun gemeente. Dat doen ze door goede voorbeelden op openbaar domein te realiseren, zich in te zetten op kennisopbouw en/of inwoners te sensibiliseren. De vier kruisbestuiversmedewerkers uit de vier regionale landschappen zetten zich ook in om het provinciaal kennisnetwerk rond wilde bijen te versterken aan de hand van inspiratietrips, opleidingen, netwerkmomenten en inventarisaties. 

Acties voor wilde bijen essentieel 
De kiem van dit Kruisbestuiversplan werd een aantal jaren geleden gelegd in Regionaal Landschap Houtland & Polders en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, waar het Programma voor Plattelandsontwikkeling-project Kruisbestuivers al liep en waaruit ze leerden wat wel of niet werkte. Dankzij de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen kan het plan nu over de hele provincie uitgerold worden. “Wilde bijen zijn essentieel voor de bestuiving van landbouwgewassen en de inheemse flora, vandaar dat de Provincie West-Vlaanderen dit Kruisbestuiversplan belangrijk vindt en ondersteunt,” aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.  

  Bijensymposium
De lancering van het Kruisbestuiversplan gebeurde op het zevende West-Vlaams bijensymposium dat deze keer plaats vond in Koekelare. Met meer dan 170 deelnemers, waaronder ook een vertegenwoordiging van de dienst Klimaat, Milieu en Natuur van Knokke-Heist, was het symposium volzet, een mooi signaal dat het thema leeft en veel bijenliefhebbers prikkelt. In de voormiddag stonden bestuivende insecten in het buitengebied centraal. Na de pauze leerden de deelnemers alles over de aanleg en beheer van bloemrijke graslanden. Tijdens de lunchpauze werd druk genetwerkt bij de vele infostanden. Het einde van het bijensymposium stond in het teken van het nieuwe West-Vlaams Kruisbestuiversplan. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter