Op vrijdag 27 december organiseert Natuurexploratie(www.natuurexploratie.be) een geleide wandeling in de Zwinduinen. Ben jij erbij? Voorinschrijving is verplicht uiterlijk voor 11 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be. De wandeling is gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers betalen € 2,50 en max. € 5/gezin. Kinderen onder de 12 jaar nemen gratis deel. Voor niet-leden is de voorafbetaling van de deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).
De gids is Patrick Demaecker (tel. 050/51 91 01 of 0475 40 79 29). Afspraak is om 14 uur aan het Oosthoekplein. Verrekijker en eventueel loep wordt aangeraden. Bij vochtig weer zijn laarzen noodzakelijk.
Over de wandeling: Het wintert in het duin
Tijdens het winterhalfjaar en normale wintertemperaturen vormen onze duinen met hun dicht duindoorn- en braamstruweel met nog een tamelijk aanbod van bessen, zaden en vruchten een belangrijke aantrekkingspool voor overwinterende zangvogels, zoals spreeuw, kramsvogel en koperwiek. De klimaatopwarming heeft er evenwel voor gezorgd dat door de warmere zomers met langere hitteperiodes de duindoornbessen reeds in het najaar gaan fermenteren en rotten. De grote wintervoorraad aan duindoornbessen die we kennen van vroeger, is dus niet langer aanwezig. De grote groepen van honderden overwinterende kramsvogels en koperwieken in onze kustduinen van weleer behoren dan ook tot het verleden, maar toch hoe strenger de vorst in het noorden, hoe groter de aantallen van deze twee overwinterende lijsterachtigen bij ons in de duinen.
Ook het ijlere bladerdak van het duinbosgedeelte maakt het makkelijker om vogels zoals diverse spechtensoorten en gaai waar te nemen. De mezen verkiezen om in het winterhalfjaar in gemengde groepen rond te trekken op zoek naar insecten en hun larven. Safety in numbers.
Mogelijks tref je ook overwinterende roofvogels zoals sperwer, havik of met veel geluk een smelleken, soorten die gespecialiseerd zijn in de jacht op zangvogels. Uiteraard maak je ook een zeer grote kans op het zien van exemplaren van de steeds aanwezige buizerd. En ook een ontmoeting met de aanwezige grote grazers, zoals de koniks, de Schotse hooglanders of de duingeiten blijft altijd een indrukwekkende ervaring.
Is de winter eerder zacht kunnen we ook nog een aantal paddenstoelen terugvinden, zoals de gesteelde stuifbal, parelstuifzwam, afgeplatte stuifzwam, bruine satijnzwam, zwartwitte veldridder en gele trilzwam.
Het struweel en de dichte braambegroeiing in het duinbos bieden ook beschutting aan de overwinterende houtsnippen in het duin. Tegen avondval verlaten ze hun schuilplaats voor hun nachtelijke foerageertocht. Tegen het einde van de wandeling is een ontmoeting met deze schuwe soort dan ook niet uitgesloten.