Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Noteer in je agenda: op 18 juni officiële kick-off van het landschapspark Zwinstreek in Maïsterplan Damme

Op vrijdag 13 oktober 2023 erkende de Vlaamse regering de Zwinstreek als Landschapspark. Met de titel staat onze regio in het rijtje van de eerste 4 Nationale Parken en 5 Landschapsparken in Vlaanderen. Op dinsdag 18 juni vanaf 18 uur zijn alle Zwinstreekbewoners welkom voor een feestelijke happening in het Maïsterplan langs de Zuiddijk 14 in Damme. Samen met de provincie-, stads- en gemeentebesturen klinken we op deze prestigieuze erkenning en geven we het startschot voor een internationale promotie van dit uniek historisch en natuurlijk landschapspark. Wil je een officiële uitnodiging in je e-mailbox? Geef een seintje via landschapsparkzwinstreek@west-vlaanderen.be .Van zodra het volledige programma op punt staat, word je daarvan persoonlijk op de hoogte gebracht!

Aan de erkenning als landschapspark is een jaarlijkse financiering van € 611 250 gekoppeld, waarvan € 489 000 (80%) voorzien wordt door de Vlaamse overheid. De rest van € 122 250 komt van de partners (10% van de provincies West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen en 10% van de steden en gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis). Van het totaalbedrag is € 411 000 bedoeld voor personeel, € 200 000 kan ingezet worden voor projecten.
 

Naast de concretisering van een eerste pakket van projecten en het bijeenbrengen van financiering, zal ook werk gemaakt worden van een samenwerkingsverband: het zogenaamde parkbureau. In het geval van de Zwinstreek wordt dat een grensoverschrijdende samenwerkingsstructuur, met een algemene vergadering en een bestuursorgaan. Naast de gemeenten en de provincies, de huidige gebiedscoalities en de initiatiefnemers, zullen ook andere overheden en streekorganisaties actief in landbouw, natuur, waterbeheer, recreatie en erfgoed met een vertegenwoordiging kunnen participeren. De partners willen zo de jarenlange traditie van (projectmatig) samenwerken in de streek, structureel verankeren voor de toekomst.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter