Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Gemeentebestuur wil stedenbouwkundige overtredingen proactiever aanpakken

Naast doordachte planning en het verlenen van omgevingsvergunningen, vormt het handhaven van stedenbouwkundige overtredingen een integraal onderdeel van een goed onderbouwd ruimtelijk beleid in Knokke-Heist. Het organiseren van de omgeving door middel van ruimtelijke ordening en stedenbouw kan en mag niet doorkruist worden door ongeoorloofde activiteiten, zoals illegale bouw, functiewijzigingen, verhardingen of terreinverhogingen. “Het handhaven van de stedenbouwkundige regels is van essentieel belang om een rechtvaardige, kwalitatieve leefomgeving te waarborgen voor zowel de huidige als toekomstige generaties” aldus het gemeentebestuur.

190 handhavingsdossiers in 2023
In 2023 behandelde de gemeentelijke handhavingscel stedenbouw 190 handhavingsdossiers, waaronder 69 interventies in het kader van proactieve handhaving en 121 naar aanleiding van een klacht. Om het ruimtelijk dna van Knokke-Heist nog beter te beschermen, wil het gemeentebestuur de principes van het bestaande handhavingsplan nog verder uitwerken en vooral proactiever te werk gaan.

7 prioritaire gebieden
Het handhavingsplan dat op 28 januari 2021 door de gemeenteraad werd goedgekeurd, legt de nadruk op zeven prioritaire gebieden en een doeltreffend handhavingstraject. De prioriteiten zijn zorgvuldig gekozen op basis van de specifieke kenmerken van onze gemeente en de ervaring van de dienst Stedenbouw. Deze omvatten onder meer niet-regulariseerbare handelingen in strijd met omgevingsvergunningen, constructies in de voortuinstrook, verhardingen, reliëfwijzigingen, functiewijzigingen, het opsplitsen van woningen en de bescherming van groen en bomen.

Goed uitgeruste handhavingscel
Om deze prioriteiten effectief aan te pakken, is een goed uitgeruste handhavingscel essentieel. De gemeentelijke handhavingsambtenaar fungeert daarbij als verbalisant en stedenbouwkundig inspecteur. Samen met zijn team richt hij zich op het opsporen en vaststellen van overtredingen en het opleggen van passende maatregelen, altijd met respect voor de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel.

Daarnaast is het schepencollege van plan om ook themagerichte werkgroepen op te richten en een proactieve benadering te hanteren, waarbij niet alleen wordt gereageerd op klachten, maar actief wordt gezocht naar bouwmisdrijven en -inbreuken. Deze aanpak omvat ook het controleren van vergunningen en het sensibiliseren van burgers, met als doel het vergroten van het bewustzijn en het voorkomen van overtredingen.

De nieuwe aanpak omvat ook de handhaving van woonkwaliteit, waarbij een woningcontroleur wordt aangesteld om klachten met betrekking tot huisvesting te onderzoeken en te registreren, met behulp van gespecialiseerde tools en een nauwgezet proces dat voldoet aan de geldende wetgeving.

Om deze doelstellingen te bereiken en de taken effectief uit te voeren, zal de handhavingscel worden versterkt met gekwalificeerd personeel, bestaande uit een handhavingsambtenaar, een verbalisant voor proactieve handhaving, een woningcontroleur en een administratief medewerker.

Knokke-Heist is vastbesloten om de kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen en te verbeteren door middel van doeltreffend handhavingsbeleid. “Samen streven we naar een gemeente waarin iedereen zich thuis voelt en waar de regels worden gerespecteerd voor een duurzame toekomst” concludeert het gemeentebestuur.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter