Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Earth Day 2024: Knokke-Heist strijdt mee voor een schoner en gezonder milieu met minder plastic

De Dag van de Aarde is een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming. Dit jaar behandelt Earth Day het urgente thema "Planet versus Plastics".

Ook Knokke-Heist staat als kustgemeente voor een cruciale uitdaging: het verminderen van het gebruik van plastic en het beschermen van ons milieu tegen de verwoestende gevolgen van plastic. Plasticvervuiling vormt een van de grootste bedreigingen voor onze planeet. Elk jaar belanden miljoenen tonnen plastic afval in onze zeeën, oceanen, rivieren en bossen, waar het een verwoestende impact heeft op het ecosysteem en de biodiversiteit. Van plastic flessen tot microplastics, de aanwezigheid van plastic in ons milieu brengt ernstige risico's met zich mee voor mens en natuur.

Bewustwording en educatie
Als lokale gemeenschap moeten we ons verenigen in onze strijd tegen plasticvervuiling. Dit begint met bewustwording en educatie. Het gemeentebestuur wil inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers dan ook informeren over de schadelijke effecten van plastic op het milieu en hen aanmoedigen om alternatieven te vinden voor plastic producten in hun dagelijks leven. Dit kan variëren van het gebruik van herbruikbare boodschappentassen tot het vermijden van single-use plastics zoals wegwerpflesjes. Via een samenwerking tussen de gemeente en verschillende scholen in Knokke-Heist wordt sterk gewerkt aan natuur- en milieueducatie bij kinderen.

Hergebruik en recyclen van plastic
Daarnaast is het essentieel dat we ons richten op het verminderen, hergebruiken en recyclen van plastic. Als lokale overheid spelen we hierin een belangrijke rol door het implementeren van beleid dat het gebruik van plastic ontmoedigt. Bij gemeentelijke evenementen worden maatregelen genomen om het gebruik van plastic te verminderen of te vermijden. Door de promotie van de Korte Keten wordt veel onnodig plasticafval vermeden

Opruimen van plastic
Maar onze inspanningen stoppen niet bij het verminderen van het gebruik van plastic. We moeten ook investeren in de opruiming van bestaand plastic afval en de ontwikkeling van milieuvriendelijke alternatieven. Binnen de gemeente worden regelmatig strandschoonmaakacties georganiseerd waar vrijwilligers en lokale bewoners samenwerken om plastic en ander afval op te ruimen. Deze acties zijn niet alleen gericht op het opruimen van bestaand afval, maar ook op bewustmaking over de impact van plasticvervuiling op de kustlijn en het zeeleven. Via de gemeentelijke dienst Klimaat, Milieu en Natuur kan je grijpers en afvalzakken verkrijgen om zelf aan de slag te gaan om het plasticafval te verzamelen!

Samen onze planeet beschermen tegen plastic
Op Earth Day 2024 roept het gemeentebestuur van Knokke-Heist iedereen op om deel te nemen aan de strijd tegen plasticvervuiling. Laten we samenwerken om onze planeet te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van plastic en te streven naar een wereld waarin mens en natuur in harmonie leven, vrij van de last van plasticafval!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter