Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid op 11 november

Op maandag 11 november 2024 organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist de jaarlijkse vredeshappening Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Het programma start om 9.45 uur in de Sint-Antoniuskerk in Heist met een ingetogen vredeswake, muzikaal omlijst door Almost Heaven. Om 11 uur is er de traditionele bloemenhulde op het Heldenplein, gevolgd door een openluchtreceptie met live optreden van The Covrettes. Om 17 uur kunnen muziekliefhebbers ten slotte in Scharpoord genieten van het herdenkingsconcert The Indian Army in Flanders Fields.

Vredeswake met Almost Heaven 

Leerlingen van diverse plaatselijke scholen brengen vanaf 9.45 uur in de Sint-Antoniuskerk in Heist eigentijdse vredespoëzie afgewisseld met live peace- en antiwarsongs van Almost Heaven. Zanger-gitarist Wilfried Latruwe, zangeres Jenny Hoste en violiste Hilde De Ketelaere zijn reeds tientallen jaren gedreven met muziek bezig. Het trio brengt vooral Engelstalige pop, Americana en country in een akoestische setting. Maar ook Nederlandstalige kleinkunst en pop zitten perfect harmonisch verweven in hun repertoire. Dit keer brengen ze liedjes die volledig kaderen binnen het thema van vrede en verdraagzaamheid. Op het programma staan Mijnheer de president van Boudewijn De Groot, Oorlogsgeleerden van Wannes Vandevelde/Bob Dylan, The Banks of the Leopold Canal van The Deep Dark Woods, Hanging on the old barbed wire (een soldatenliedje uit WO I) en het Het 'Groote Oorlog'-boek, een eigen nummer van Wilieboy.

Vredesduiven knutselen met de Gezinsbond Knokke-Heist  

Kinderen kunnen van 10 tot 12 uur ook terecht op het Heldenplein waar de Gezinsbond van Knokke-Heist in de knutseltent vredesduiven knutselt in het kader van de 106de verjaardag van de Wapenstilstand van de 1ste Wereldoorlog en de 80ste verjaardag van het einde van WO II. De deelnemertjes mogen achteraf hun creatie meenemen naar huis. De keuze voor de vredesduif, hét internationaal symbool en de personificatie van vrede, lag voor de hand in deze woelige tijden waar miljoenen mensen o.a. in Oekraïne en het Midden-Oosten in erbarmelijke oorlogsomstandigheden leven. De Gezinsbond hoopt heel veel kinderen te mogen verwelkomen op 11 november, zodat we allen samen een krachtig signaal voor vrede kunnen uitsturen.

Bloemenhulde met de For Freedom Pipes & Drums en de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Heist

Na de vredeswake volgt onder begeleiding van de For Freedom Pipes & Drums via de vernieuwde esplanade langs de Elizabetlaan een optocht van het Vissershulde- naar het Heldenplein waar de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist omstreeks 11 uur de prominenten muzikaal verwelkomt met het Te Velde. Na de 11-novembertoespraak van waarnemend burgemeester Philippe Vlietinck volgt er een bloemenhulde aan het oorlogsmonument. Jongeren van de plaatselijke jeugdbewegingen planten er 117 witte rozen ter nagedachtenis van de Knokke-Heistse slachtoffers van beide wereldoorlogen. Leerkrachten en leerlingen van de MAKZ brengen een vredesevocatie met kraanvogels die in een vredesboom worden opgehangen. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de For Freedom Pipes & Drums brengen er gezamenlijk het magistrale Amazing Grace en Highland Cathedral. De plechtigheid wordt afgesloten met een eresalvo van het ceremoniepeloton van de Lokale Politie.

Openluchtreceptie met The Covrettes  

Na de officiële plechtigheid biedt het gemeentebestuur alle deelnemers een openluchtreceptie aan. Vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel laten je degusteren van (h)eerlijke bieren, koffie, thee, warme chocomelk, rum en limoncello. Muzikale gasten zijn The Covrettes. Deze vrolijke meiden brengen in de typische fifties style een swingende cocktail van oude covers van Elvis en The Shadows maar ook meer recenter werk van Adèle en Rihanna, dat allemaal strak geregisseerd in een oogstrelende visuele act.  

Herdenkingsconcert The Indian Army in Flanders Fields door het Rajhans Orchestra 

Het Rajhans Orchestra i.s.m. de Koninklijke Harmonie De Zeegalm & muziekgezelschap Apollo uit Sluis onder leiding van dirigent Hans Vermeersch vertellen je op maandag 11 november om 17 uur in de schouwburg van het Cultuurcentrum Scharpoord, de verhalen rond het Indiase leger met behulp van muziek, verhalen en beeldmateriaal.

De rode draad is dit keer de voedselverstrekking voor de soldaten. Als je denkt aan verhalen over de eerste wereldoorlog, zie je ongetwijfeld beelden van vechtende soldaten voorbijflitsen. Maar dat is niet het hele verhaal. Zo kan een soldaat nu eenmaal niet vechten met een lege maag, dus waren er ook eenheden van de Indian Army die de soldaten voorzagen van eten en drank (water, koffie en thee). En het juiste eten vinden voor soldaten met een moslim- of hindoe-achtergrond was geen makkelijke opdracht. Sommigen hadden zoveel heimwee naar het voedsel van het Indiase moederland dat er werd geopperd om Indiase koks naar het westelijk front over te brengen. Zij waren immers gespecialiseerd in het maken van zoete gerechten. De Britse overheden stonden het evenwel niet toe. En zo bleef heimwee naar het voedsel van thuis een dagelijkse realiteit voor de Indiase soldaten.

Uiteraard gaat het in dit concert niet alleen over de voedselbedeling. Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de militaire operaties waarin het Indisch leger betrokken was. Hans Vermeersch legt ook nog een link naar het Oostenrijkse leger dat in een hoek van de Westhoek actief was. Deze soldaten worden gedurende het concert voorgesteld met een wel heel verrassend en onverwacht nummer... 

Prijs 
€ 2 

Bestel jouw ticket 

 Voor melding van het leggen van een bloemenkrans en alle andere praktische info: Dienst Communicatie, communicatie@knokke-heist.be  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter