Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Gemeentebestuur investeert in talent

Knokke-Heist organiseerde tussen september 2023 en januari 2024 wekelijks 2 uur gratis taal- en inburgeringslessen voor haar medewerkers tijdens de werkuren. Het proefproject werd positief geëvalueerd en momenteel wordt nagegaan wanneer een volgende lessenperiode kan gestart worden.

Taal en inburgering

Eind september 2023 startte het gemeentebestuur van Knokke-Heist voor het eerst een taal- en inburgeringscursus voor haar medewerkers. Hoewel een basiskennis van het Nederlands vereist is om aan de slag te gaan bij een lokaal bestuur, merkte het bestuur op dat vakspecifieke terminologie soms voor verwarring zorgde. Dit was vooral zo bij de afdeling Stadsonderhoud die instaat voor het onderhoud van de groenaanleg, sportterreinen, gebouwen, patrimonium en het nethouden van het openbaar domein. Deze functies worden van oudsher ingevuld door medewerkers met een diverse achtergrond. Dankzij de introductie van de lessen werden frustraties door het ontbreken van specifieke kennis weggewerkt.

Naast taal ging er ook heel wat aandacht naar inburgeringsbarrières. Medewerkers die een taalbarrière ervaren, trekken vaak naar elkaar toe voor verbinding waardoor er verschillende groepen ontstonden en onderling communiceren een drempel was.

Gratis lessenreeks op de werklocatie en tijdens de werkuren

De taal- en inburgeringslessen vonden 2 uur per week plaats op de werklocatie tijdens de werkuren. De lessenreeks was volledig gratis en vond plaats tussen eind september en 19 januari 2024. Zowel het gemeentebestuur als de medewerkers maken een positieve balans op van dit eerste proefproject. Er werden ook een aantal werkpunten voor de volgende editie geëvalueerd zoals de locatie en de groepssamenstelling. Momenteel wordt gekeken wanneer een tweede sessie kan opgestart worden.

Met dit initiatief wil het bestuur de war for talent aangaan. Organisaties hebben het de dag van vandaag moeilijk om voldoende mensen te vinden. Door te investeren in on the job training wil het bestuur haar talentenpool vergroten. Uiteindelijk zijn de mensen waarmee we werken, het allerbelangrijkst en dus het investeren waard!

Zelf interesse in een boeiende uitdaging in Knokke-Heist? Bekijk dan zeker de openstaande vacatures op www.knokke-heist.be/jobs of solliciteer spontaan.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter