Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

De Kleine Prins door het Ataneres Ensemble, acteur Jeroen Lenaerts en videografe Karen De Meyer

Op zaterdag 16 maart 2024 om 20 uur ontvangt het Cultuurcentrum Scharpoord het befaamde Ataneres Ensemble met de opvoering van ''De Kleine Prins'' van Antoine de Saint-Exupéry. Een schattig sprookje, maar ook een klinkende klassieker. Mooi en ontroerend, maar soms ook een tikkeltje beklijvend. Het verhaal is vaak pakkend in haar eenvoud, maar tegelijkertijd verrassend door haar vele verborgen verbanden en moralen. Maar hoef je die laatste altijd te vatten om het narratief te waarderen? Helemaal niet! Deze contradictorische mix aan eigenschappen maakt van ''De Kleine Prins'' een unieke vertelling voor jong en oud.

Minimalistisch oeuvre en Bach

Net deze wisselslag van gemoed en emoties, van diepgang en simpliciteit wil het Ataneres Ensemble met haar interpretatie van "De Kleine Prins" verkennen. De grondig geselecteerde muziekstukken weerspiegelen deze gedachte. Daarnaast bevat het programma een opmerkelijke wisselwerking tussen minimalistisch oeuvre... en Bach, twee extremen die verrassend complementair blijken!

Symbiose van muziek, theater en beeld

Het Ataneres Ensemble werkt voor dit project samen met twee artistieke gasten. Videografe Karen De Meyer zorgt voor subtiel geanimeerde beelden bij het verhaal, trouw gebaseerd op de originele tekeningen van Saint-Exupérie zelf. Tussen de muzikale fragmenten door komt acteur Jeroen Lenaerts zijn versie van het verhaal vertellen. Door de symbiose van muziek, theater en beeld wordt de kijker in het verhaal gezogen als nooit tevoren.

Jeroen Lenaerts

Jeroen Lenaerts studeerde in 2005 af aan de afdeling Woordkunst-Drama van het Lemmensinstituut in Leuven. Sindsdien speelde hij in verschillende theaterproducties voor jongeren van onder andere fABULEUS en Kollektief D&A. Bij het grote publiek is hij vooral bekend voor zijn rol van ‘Tim de politieman’ in de Eén-serie ‘Thuis’. Enkele jaren geleden ontdekte Jeroen zijn bas-bariton stem en volgde hij een klassieke zangopleiding.

Karen De Meyer

Karen De Meyer is een professionele celliste en videografe, met daarbovenop een Master in de internationale en vergelijkende politiek op zak. Zij staat aan de wieg van deze productie, die in feite een combinatie van haar verschillende achtergronden betreft. Karen combineerde deze trouwens al eerder met succes, in de nog steeds lopende productie van MMM.

Ataneres Ensemble: muzikaal collectief zonder dirigent

Het Ataneres Ensemble is een dynamisch, onafhankelijk strijkersensemble met roots in Leuven, dat klassieke muziek dichter bij het grote publiek wil brengen. Het ensemble is opgevat als een horizontaal muzikaal collectief, zonder dirigent, en waar elke muzikant inspraak heeft op het artistieke eindproduct. Naast het gevestigde repertoire richt het gezelschap zich op originele combinaties over verschillende muziek- en kunstgenres heen. Sinds de oprichting in 2017 heeft het ensemble bekendheid verworven met talrijke cross-over projecten. Daarbij brengt het zowel klassiek als hedendaags repertoire, vaak minimalistisch en avant-garde, in combinatie met bijvoorbeeld film of woordkunst.

Focus op Belgische hedendaagse muziek

Ataneres legt een expliciete focus op de Belgische hedendaagse muziek. Binnen dit genre hebben de muzikanten al een hele reeks opnames gerealiseerd met lovende kritieken en aandacht op nationale zenders en internationale streaming-platformen. Het ensemble kreeg hiervoor in 2019 de Fuga Trofee. Ataneres bestaat uit een kern van prijswinnende en toonaangevende kamermusici en wordt aangevuld met musici van de grote symfonieorkesten in België. Daarnaast heeft het ensemble befaamde solisten, dirigenten en kunstenaars te gast uit binnen- en buitenland. Concertmeesters van het ensemble zijn Nicolas Dupont, Nadja Nevolovitsch en Hugh Desmond, die nauw samenwerken met artistieke leider Wim Spaepen.

Het strijkorkest is een graag geziene gast in de gevestigde culturele centra in Vlaanderen en Nederland. Ataneres concerteerde dan ook al in tal van prestigieuze Belgische zalen (zoals Flagey, Concertgebouw Brugge, Bijloke en Koningin Elisabethzaal) en op heel wat gerenommeerde festivals (o.a. Klarafestival - Waldenfestival, Belgian Music Days, Iedereen Klassiek en Festival Zeeuwsch-Vlaanderen).



Prijs 

€ 20

Bestel jouw ticket

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter