Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

27.111 Knokke-Heistenaars opgeroepen voor Europese, federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni 

Op 9 juni 2024 trekken we massaal naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees parlement, de federale regering (kamer van volksvertegenwoordigers) en het Vlaams parlement. Voor deze verkiezingen geldt nog steeds de stemplicht. In onze kieskring worden er voor Europa 12 effectieve parlementsleden gestemd en 7 opvolgers. Voor de Kamer zullen 16 leden uit West-Vlaanderen komen en in de Vlaamse Regering worden 22 vertegenwoordigers rechtstreeks verkozen.

Wie gaat stemmen?
In Knokke-Heist gaan er op 9 juni 27 111 burgers stemmen. Daarvan zijn er 436 jongeren van 16 en 17 jaar die voor het eerst moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement en 91 Europese onderdanen (Niet-Belgen), waarvan 2/3 Nederlanders die eveneens voor het Europees Parlement stemmen.

Wanneer kan je stemmen?
Er kan gestemd worden op zondag 9 juni 2024 tussen 8 en 16 uur. Op je oproepingsbrief staat een voorgesteld richtuur. Het gemeentebestuur vraagt om dit zoveel mogelijk te respecteren zodat je lange wachttijden kan vermijden.

 

Waar gaan we stemmen?
Het vinden van geschikte locaties voor deze verkiezingen was voor deze editie zeker geen evidentie. Er wordt op 9 juni 2024 gestemd op onderstaande locaties:
 
- Gemeentelijke Basisschool De Pluim in Knokke: 3 stembureaus
- Sportcentrum Laguna in Duinbergen: 8 stembureaus
- Zaal Ravelingen in Heist: 5 stembureaus
- Sportcentrum Molenhoek in Westkapelle: 6 stembureaus
- ’t Zaaltje in Ramskapelle: 1 stembureau
     

Kom te voet, per fiets, met het openbaar vervoer en/of shuttlebus
Het gemeentebestuur vraagt aan de kiezers om zich zoveel mogelijk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen naar het stembureau. Er zijn extra fietsstallingen voorzien waar nodig. De gemeente is zich ervan bewust dat de verplaatsing naar het stembureau niet voor iedereen evident is en heeft dan ook 2 shuttlebussen voorzien waarvan de burger gratis kan gebruik maken op de dag van de verkiezingen. De shuttlebus rijdt heen en terug van de tramhalte aan het Directeur-Generaal Willemspark (Chalet Suisse) naar het sportcentrum Laguna en terug uiteraard.
 

Stemmen met volmacht
Ben je op de verkiezingsdag afwezig en wens je geen volmacht te geven, dan moet je een bewijs binnenbrengen in de dienst Burgerzaken met de reden van je afwezigheid bv. werk, studie, medische reden,… Dit kan ook per mail naar burgerzaken@knokke-heist.be of met de post naar gemeentebestuur Knokke-Heist, Dienst Burgerzaken, Alfred Verweeplein 1, 8300 Knokke-Heist.
Wens je wel volmacht te geven, dan wend je je ook tot de dienst Burgerzaken. Je zal een document ontvangen waarop werkgever, instelling, instituut of dokter de reden van je afwezigheid zal moeten invullen. Ben je verhinderd wegens reis in het buitenland, breng dan een bewijs van boeking mee.

Dienstverlening tijdens de kiesverrichtingen  
Naast de leden van de 23 stembureaus staan in elke locatie medewerkers van de dienst Burgerzaken die je kunnen te woord staan bij vragen. Ook medewerkers van ICT zijn aanwezig. Je herkent de medewerkers aan hun sweater. Daarnaast zijn er ook op elke locatie inspecteurs van politie aanwezig, gemeenschapswachten en medewerkers van het Rode Kruis. Zit je met een vraag, spreek één van deze mensen aan.

Info over de verkiezingen:
Dienst Burgerzaken Knokke-Heist 050 63 01 00 - burgerzaken@knokke-heist.be


 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter