Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Leviatad: revolutionaire samenwerking zet 3D-printen op de kaart in de marinesector

3D-printen wordt een steeds belangrijkere technologie voor de Belgische marine om de inzetbaarheid van het materiaal te verhogen. Zo kun je met een 3D-printer aan boord vrij snel essentiële reserveonderdelen printen. Het 3D-printbedrijf Footprint inc. van het Knokke-Heistse ondernemerskoppel Pieter Maelegheer en Aagje Rappé in Brugge zal binnen een partnerschap met De Blauwe Cluster bijdragen aan deze revolutie in de logistieke ondersteuning. Dit gebeurt binnen het Europese LEVIATAD-project (Level 1 Accelerator for Defence Sector), dat zich specifiek richt op de integratie van 3D printtechnologie in marine-operaties.

Keerpunt voor defensiesector en 3D-printindustrie

Bij een succesvolle afronding zal Footprint inc. niet alleen een significante impact hebben op de logistieke processen binnen de marine, maar ook de weg vrijmaken voor andere mariene toepassingen en daarbuiten. Het kan met andere woorden een keerpunt betekenen voor zowel de defensiesector als voor de 3D-printindustrie. “De timing komt alvast perfect uit” aldus Jan Gacas, innovatiemanager bij de Belgische Marine.

Duurzame innovatie aan boord

Een van de kernpunten van LEVIATAD is het versterken van de innovatiecapaciteit binnen Europese KMO’s actief binnen mariene defensie. Dankzij LEVIATAD kan Footprint inc. door het 3D-printen een positieve impact leveren op het milieu. “Door het implementeren van printen on demand en on site op marinevaartuigen, kan het project aantonen hoe 3D-printen een duurzamere toekomst voor de maritieme sector kan ondersteunen. ”Een nieuwe kijk op procedures in de marineFootprint inc. zet op meer in dan enkel duurzaamheid en richt zich nl. ook op het vlekkeloos integreren van 3D-printtechnieken in bestaande productieprocessen. Door tussenstukken in te scannen, het design op punt te zetten en er een digital twin van te maken, kan er op termijn ook geprint worden via licentieovereenkomsten. Hiervoor kan bijvoorbeeld gewerkt worden met blockchaintechnologie. Dit aspect van het project kan de efficiëntie van maritieme operaties aanzienlijk verhogen en nieuwe normen stellen in de sector, aldus de Knokke-Heistse Aagje Rappé van Footprint inc. in de Pathoekeweg in Brugge.

Printen aan boord

Een strategische investering in een 3D-printer aan boord, gericht op het produceren van essentiële reserveonderdelen, vormt een belangrijk onderdeel van dit project. Het testen en onderzoeken van het printproces, dat onderhevig is aan golven, stromingen en verschillende weersomstandigheden zal alvast heel wat waardevolle inzichten opleveren. “Er zijn heel wat toepassingen mogelijk binnen de Blauwe Economie, onder andere voor nature-based solutions”, bevestigt Piet Opstaele, CEO van de Blauwe cluster.Het project belichaamt een perfecte synergie tussen innovatie, duurzaamheid en technologische expertise, met potentieel verstrekkende gevolgen voor de toekomst van de blauwe economie.

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter