Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Vanaf 23 mei gratis bloembollen in de Molenaarsstraat in bedrijvenpark ‘t Walletje 

De kleurrijke beplantingen op rotondes en pleinen in Knokke-Heist oogstten ook dit jaar opnieuw heel wat bijval bij inwoners en bezoekers. Vanaf deze week worden de eerste bloembollen op het grondgebied verwijderd en vervangen door nieuwe fleurige en geurige zomerbeplanting.  Vanaf donderdag 23 mei 2024 kunnen bloemenliefhebbers de bollen in de eerstkomende weken gratis komen ophalen in bedrijvencentrum ‘t Walletje.
 
Centraal ophaalpunt in ‘t Walletje
De firma die de bloembollen verwijdert, deponeert die in de eerstkomende weken op een centraal punt in de Molenaarsstraat (rechttegenover de helihaven) in het bedrijvencentrum ‘t Walletje. De locatie is afgezet met hekkens en voorzien van spandoeken met het logo van Knokke-Heist zodat het ophaalpunt duidelijk voor iedereen zichtbaar is. Tot begin juni kunnen alle geïnteresseerden hier gratis de bollen ophalen. De hoeveelheid is beperkt tot 1 zak of bak per persoon. Hierdoor heeft elk gezin de kans om een aantal bloembollen te recupereren voor zijn tuin. Zo krijgen deze tulpen, hyacinten en andere voorjaarsbloeiers een tweede leven en geven ze Knokke-Heist een extra fleurig uitzicht in particuliere tuinen.
 

Het gemeentebestuur vraagt ook met aandrang aan de bevolking om zelf geen bloembollen uit te spitten op rotondes, pleinen en bloembakken. Deze taak mag enkel uitgevoerd worden door de betrokken werklui die dit met de nodige professionaliteit uitvoeren, alles opkuisen en dan de bloembollen naar het centrale ophaalpunt in ‘t Walletje transporteren.

Hoe moet je bloembollen bewaren?  
Laat de plant uit zichzelf afsterven. De verwelkte bloem mag je eruit knippen, omdat deze anders zaad zal aanmaken en dat is niet de bedoeling. Als je wil dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te overleven, laat dan zeker de bladeren aan de bol. Hij zal het voedsel namelijk uit de bladeren zuigen, waardoor hij terug sterk wordt. Zodra de bladeren “leeggezogen” zijn, sterven ze af.  

Maak de bollen schoon
•    Het is belangrijk dat de bollen proper bewaard worden.  
•    Wrijf het vuil en de aarde van de bol af.  
•     Was ze zeker niet met water. Bloembollen houden niet van nattigheid, ze gaan ervan rotten.  
 

Bewaar ze droog, koel en donker  
•    Als de bollen netjes en volledig droog zijn, kun je ze bewaren.  
•    Wikkel ze in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je de doos zet, maakt niet uit. Zolang het maar een donkere, koude en vooral droge plaats is. Een droge kelder of kleerkast zijn perfect.  
•    Wanneer mogen terug uit hun doos? Wanneer je de bloembollen terug bovenhaalt, hangt af van wat je ermee wil doen.  
 
De tuin in
Ook je tuin kan in het vroege voorjaar wel wat fleur gebruiken. Plant daarom de bewaarde bollen in de herfst in je tuin. De maand oktober is perfect, maar eigenlijk kan het zolang het nog niet vriest. De reden waarom ze zo vroeg de grond in moeten is simpel: de bloembollen hebben een koudeperiode nodig om in het voorjaar bloemen aan te maken. Een ander voordeel is dat de bol gaat wortelen en sterker zal zijn. Plant de bollen ook altijd in groep.  

Terug in de woonkamer
Heb je geen tuin of verkies je bloemen in de woonkamer? Ook dat lukt perfe²ct met bewaarde bollen. Het enige waar je op moet letten is dat ze zeker een koudeperiode nodig hebben. Om de winter na te bootsen, plaats je de bollen 6 à 8 weken in een koude garage of koelkast. Daarna kun je ze planten in een potje en je zult zien: binnen de kortste keren zie je een groen blad dat tevoorschijn komt!  
 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter