In een tijdperk van alomtegenwoordige smartphones en internet blijft een unieke gemeenschap van technologieliefhebbers en communicatiepioniers de magie van radiogolven verkennen. ONZ Radio Amateurs Oostkust, gevestigd in Knokke, nodigt alle geïnteresseerden uit om kennis te maken met de veelzijdige hobby van het radioamateurisme, een passie die techniek, wereldwijde verbinding en gemeenschapsdienst combineert.
Opleiding – De sleutel tot de ether
Om zelf te mogen zenden, heeft een radioamateur een officiële licentie nodig. Dit is een bewijs dat de persoon in kwestie de technische aspecten van radiocommunicatie begrijpt, zich bewust is van de geldende regels en voorschriften, en op een veilige manier met de apparatuur omgaat. ONZ Radio Amateurs Oostkust organiseert in Knokke een basisopleiding die voor iedereen toegankelijk is. Deze cursus start halverwege oktober 2025 en loopt over vijf maandagavonden, telkens van 20 tot 22 uur uur. Na het volgen van deze opleiding zijn deelnemers goed voorbereid om het officiële examen af te leggen bij het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie).
Basiscursus
Telkens op maandag van 20u. tot 22u. in de radioshack van ONZ
22 september 2025
Het radioamateurisme, Voorwaarden bedieningscertificaat, Technische basiskennis
29 september 2025
Agenda: Zenders en ontvangers
6 oktober 2025
Transmissielijnen en antennes, Voortplanting van de golven, EMC
13 oktober 2025
Bediening en procedures, veiligheid
20 oktober 2025
Reglementering van toepassing op radioamateurs
27 oktober 2025
Praktische opleiding en proef
Radioamateurisme: pionieren, experimenteren en verbinden
Radioamateurisme is meer dan een hobby; het is een voortzetting van de pioniersgeest die aan de wieg stond van draadloze communicatie. Radioamateurs zijn wereldwijd bekend om hun drang tot experimenteren met radiogolven, het zelf bouwen en optimaliseren van antennes en zend-/ontvangapparatuur. Deze passie stelt hen in staat contacten te leggen met duizenden andere gelicensieerde amateurs over de hele wereld, van de buurman tot iemand aan de andere kant van de globe. Bovendien staan radioamateurs vaak ten dienste van de gemeenschap. In geval van calamiteiten, wanneer reguliere communicatiemiddelen uitvallen, kunnen zij een cruciaal noodnetwerk opzetten om de hulpdiensten te ondersteunen.
Horen – De ether als schatkamer van signalen
Een fundamenteel aspect van radioamateurisme is het luisteren. De ether zit vol met een breed scala aan signalen, en met de juiste apparatuur – variërend van spotgoedkope ontvangers tot geavanceerde, professionele toestellen – kan men luisteren naar lokale, nationale en internationale uitzendingen, en zelfs communicatie via satellieten opvangen. De kunst zit hem in de fijnafstelling van de radio en de optimalisatie van de antenne. Hoe beter deze zijn, hoe verrassender de resultaten. Zo kan het gebeuren dat, schijnbaar uit het niets, voor enkele minuten de stem van een radioamateur uit Australië glashelder binnenkomt. Het weer speelt hierbij een cruciale rol; atmosferische omstandigheden hebben een grote invloed op hoe radiosignalen zich voortplanten.
Zien – Visualiseer de onzichtbare golven
Naast het horen, wordt het 'zien' van radiosignalen steeds belangrijker en toegankelijker. Met relatief eenvoudige middelen, zoals Software Defined Radio (SDR) ontvangers gekoppeld aan een computer, kunnen radioamateurs de radiobanden visueel afspeuren. Dit geeft een direct inzicht in het gebruik van verschillende frequenties en de activiteit op de banden. Het helpt bij het identificeren van signalen en het begrijpen van de dynamiek van de ether.
Spreken – Zelf de wereld in communiceren
De volgende belangrijke stap voor een radioamateur is zelf communiceren. Gewapend met een licentie en de nodige apparatuur, legt men via de radiocontacten met collega-amateurs over de hele wereld. Dankzij unieke roepnamen (callsigns) wordt elke amateur geïdentificeerd. Het speuren naar en contacteren van stations op zeldzame of ongekende locaties, en het deelnemen aan internationale wedstrijden (contesten), zijn spannende onderdelen van de hobby. Dit alles helpt niet alleen om de eigen apparatuur door en door te leren kennen, maar ook om nieuwe mensen en culturen te ontdekken.
Noodcommunicatie: Een stille kracht in crisistijden
In een wereld waar technologie ons dagelijks leven doordringt, blijft noodcommunicatie een cruciale, zij het vaak onzichtbare, factor. De actualiteit van crisissituaties wereldwijd benadrukt eens te meer het belang van betrouwbare alternatieve communicatiemethoden.
De Knokse Radioamateurs van ONZ speelden een significante rol bij de ramp met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge. Als een van de eerste aanwezigen toonden zij de veerkracht en het nut van amateurradio in noodsituaties. Deze lokale groep is een actief onderdeel van b-ears (Belgian Emergency Amateur Radio System), een netwerk dat de expertise van radioamateurs inzet ten tijde van calamiteiten. De goede contacten met het DRCO (Dutch Regional Crisis Organisation) in Zeeland onderstrepen de grensoverschrijdende samenwerking binnen dit vitale domein.
Wereldwijd zien we talloze voorbeelden waarbij radioamateurs een sleutelrol vervullen wanneer reguliere communicatienetwerken uitvallen door natuurrampen of andere crisissen. Hun vermogen om snel onafhankelijke communicatieverbindingen op te zetten, maakt hen tot een onmisbare schakel voor hulpdiensten en getroffenen. De bekende slogan "When all else fails, Ham Radio works" is dan ook geen loze kreet, maar een constante realiteit die keer op keer wordt bewezen.
De inzet van organisaties zoals de Knokse Radioamateurs en b-ears toont aan dat investeren in en ondersteunen van amateurradio niet alleen een hobby is, maar een essentiële vorm van maatschappelijke paraatheid.
ONZ Radio Amateurs Oostkust – Een club met geschiedenis en toekomst
ONZ Radio Amateurs Oostkust, een actieve sectie van de UBA (Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs), heeft haar thuisbasis in Knokke en bestaat reeds meer dan 50 jaar. De club bruist van activiteit. Elke vrijdagavond, vanaf 20 uur, is er een clubavond. Deze avonden bieden ruimte voor technische uitleg over zowel analoge als digitale communicatietechnieken, het zelfbouwen van antennes of diverse toestellen, het leren bedienen van diverse toestellen, het uitwisselen van ervaringen en het bijwonen van boeiende voordrachten. Elke eerste vrijdag van de maand technisch onderonsje met kruisbestuiving. Leden kunnen gebruikmaken van een goed uitgeruste radiokamer en een uitgebreid antennepark. De club neemt ook regelmatig deel aan speciale evenementen, zoals het activeren van speciale roepnamen ter herdenking van bijvoorbeeld de Canadese bevrijdingsmars. Daarnaast worden er frequent oefeningen gehouden voor het noodnet, vaak in samenwerking met Nederlandse collega-radioamateurs, om de paraatheid te verzekeren.
Geïnteresseerd?
Ben je geïntrigeerd door de wereld van radiogolven, techniek en wereldwijde communicatie? Wil je meer weten over de hobby of de opleiding? Kom dan zeker eens langs op een clubavond van ONZ Radio Amateurs Oostkust of neem contact op voor meer informatie.
Contact:
Radio Shack Oostkust vzw , ONZ Lokale sectie van Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw, UBA ’t Walletje 50B
8300 Knokke-Heist www.onz.be p/a Paul De Caluwe, info@onz.be