Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Eerstesteenlegging nieuwe brandweerkazerne Knokke-Heist: duurzaam en in recordtempo 

Op maandag 12 mei 2025 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe brandweerkazerne in de Steenhouwersstraat in het vernieuwde parklandschap ‘t Walletje in Knokke-Heist. De symbolische start van de bouwwerkzaamheden werd uitgevoerd door burgemeester Cathy Coudyser, zonecommandant Filiep Dekiere, Dirk Van Tornhaut (A.O. Van Tornhaut), Lorenzo Van Tornhaut (Volus), Luk Peeters (ORG architecten), Piet Bailyu (Piet Bailyu Project Architects ) en Matthias De Ridder (AGSO). Nog geen vijf maanden na het indienen van de bouwaanvraag op 19 december 2024 en amper drie maanden na het verkrijgen van de vergunning op 14 februari 2025, zijn de bouwwerken officieel van start gegaan.

Stijlvol architecturaal baken  

Met een rode gevelsteen en een opvallend dynamisch dak zal de kazerne tussen het snellaadstation van Fastned en het basecamp van Club Brugge zowel overdag als ’s nachts opvallen als een stijlvol architecturaal baken. Het gemeentebestuur investeert 13 miljoen euro (BTW inclusief) in deze gloednieuwe veiligheidspost. De projectbegeleiding is in handen van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSO) Knokke-Heist.

De gemeente zal het gebouw verhuren aan Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen voor een periode van 33 jaar aan een jaarlijkse huur van 3% van de bouwkost.  

Een belangrijke investering in veiligheid en duurzaamheid

De huidige brandweerpost in de Brandweerstraat die uit de jaren 60 dateert, voldoet niet meer aan de moderne normen voor energie en functionaliteit. De nieuwe infrastructuur zal daarentegen energiezuinig, duurzaam, modern, efficiënt en toekomstgericht zijn. Dit biedt tal van voordelen voor de brandweer en ambulancewerking in Knokke-Heist en de omliggende gemeenten. Zo houdt het ontwerp rekening met functionaliteit en het welzijn van de medewerkers. De architecten realiseerden een gebouw dat de huiselijke sfeer behoudt. Er komen ruime verblijfsruimtes met zicht op het park met waterbekken, een inpandig terras, een oefenkoer en een looppiste. De indeling zorgt ervoor dat de interventieteams altijd paraat zijn. Bovendien is er een aparte ruimte voorzien voor ambulances, wat hun werking efficiënter maakt, ook in uitzonderlijke omstandigheden zoals pandemieën.  

Energiezuinig door warmtepomp en zonnepanelen

Het gebouw zal niet alleen een baken worden in het parklandschap ’t Walletje, maar ook een toonbeeld zijn van duurzaam bouwen. Dit komt tot uiting door de geothermische warmtepomp die zorgt voor energiezuinige verwarming en koeling. Warmteterugwinning en zonnepanelen beperken de energievraag tot een minimum. Het hergebruiken van water draagt bij aan duurzaam waterbeheer. Deze duurzame keuzes maken de kazerne niet alleen functioneel, maar ook een voorbeeld van milieuvriendelijk bouwen waarbij ecologisch verantwoorde materialen en technieken kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving, zonder in te boeten op esthetiek of comfort.  
 

CO₂-negatieve materialen als fundament voor een duurzame en circulaire kazerne  

Bij de opbouw van de kazerne wordt gekozen voor CO₂-negatieve materialen die een actieve rol spelen in het terugdringen van de ecologische voetafdruk. Zo zorgen de Pirrouet Prisma-gevelstenen van Vandersanden niet alleen voor een sterke visuele uitstraling, maar nemen ze via een innovatief productieproces ook CO₂ op – een echte win-win.

Ook voor de Carbstone betonstenen van Masterbloc wordt CO₂ tijdens het productieproces in de stenen gebracht. De persstenen en leemverf van BC Materials zijn dan weer een upcycle-product van uitgegraven leemgrond, aangezien deze tijdens het transformatieproces niet chemisch veranderen kunnen de materialen na hun gebruik oneindig hergebruikt worden.

 Architect Luk Peeters (ORG architecten) benadrukt: “Duurzaam bouwen gaat vandaag verder dan energieprestaties. Door te kiezen voor CO₂-negatieve materialen, zoals de Pirrouet Prisma-gevelsteen, bouwen we aan een betere toekomst én geven we het gebouw tegelijk een krachtig architecturaal gezicht.”

 Deze samenwerking zorgt voor een efficiënt en compact ontwerp met een goed geïsoleerde buitenschil. Hierdoor wordt het gebouw klaar voor de toekomst en blijft de energievraag minimaal.

 

Korte doorlooptijd dankzij sterke samenwerking tussen experts  

De bouwcoördinatie van de kazerne is in handen van AGSO Knokke-Heist, die samenwerkt met team Spuytgast. Dit team bestaat uit projectontwikkelaar Volus, Piet Bailyu Project Architects, ORG Urbanism & Architecture, VK Engineering (Sweco), BuroGroen en de aannemers A.O. Van Tornhaut en Van de Walle Industrial Building Contractor. Naast de duurzame ambities, springt vooral de snelheid waarmee dit project gerealiseerd wordt in het oog.

 Lorenzo Van Tornhaut (Volus): “Deze brandweerkazerne toont hoe publieke infrastructuur zowel duurzaam als architecturaal sterk kan zijn. De samenwerking met AGSO, hulpverleningszone 1 en alle betrokken partners verloopt bijzonder vlot en draagt bij aan een gedeelde ambitie: een gebouw realiseren dat future-proof is én zich harmonieus in zijn omgeving integreert.”

Dirk Van Tornhaut (A.O. Van Tornhaut): “Van vergunningsaanvraag tot eerstesteenlegging in minder dan vijf maanden: dat is alleen mogelijk dankzij een doorgedreven voorbereiding en een doortastend team. Wij zijn trots dat we hieraan kunnen meewerken.”  

Volledig wind- en regendicht tegen eind 2025

De nieuwe brandweerkazerne van Knokke-Heist belooft een functioneel en toekomstgericht gebouw te worden, waarin duurzaamheid, samenwerking en efficiëntie samenkomen. Met deze realisatie investeert Knokke-Heist in de veiligheid van haar inwoners, de versterking van de brandweer, de verbetering van de leefbaarheid en in een duurzaam, innovatief gebouw dat klaar is voor de uitdagingen van morgen. Met de eerstesteenlegging op 12 mei 2025 werd opnieuw een belangrijke stap gezet richting realisatie. Tegen eind dit jaar zou de ruwbouw al volledig wind- en regendicht moeten zijn.  

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter