Op zondag 23 februari 2025 vond de eerste editie van de Belgian Cheese Awards plaats in Beersel. Meer dan 150 kazen uit Vlaanderen en Wallonië streden om de felbegeerde titel van beste Belgische kaas. De jury, bestaande uit nationale en internationale experts, waaronder de gerenommeerde kaasmeester Geert Horsten van Grappe de Raisins, had de zware taak om de beste kazen te selecteren. Naast experts zetelden ook bekende foodies in de jury.
Verrassende ontdekkingen
Geert Horsten was aangenaam verrast door de kwaliteit en diversiteit van de ingezonden kazen. "Ik had verwacht de meeste kazen wel te herkennen, maar het aanbod is enorm en er komen steeds meer artisanale fermier kazen bij. Ik heb enkele interessante ontdekkingen gedaan die mijn klanten binnenkort in de winkel zullen zien," aldus Horsten.
Winnaars
Heel wat kazen werden bekroond met een medaille, maar de grote winnaars waren:
· Rauwmelkse kaas: Aurélie, een biologische geitenkaas van Karditsel
· Gepasteuriseerde kaas: Lotenhulle Rouge
Bijzonder is dat beide winnende kazen al geruime tijd deel uitmaken van het assortiment van Grappe de Raisins. "Dit bewijst dat we bij Grappe de Raisins al jarenlang de beste Belgische kazen aanbieden," aldus een trotse Geert Horsten.
Belgian Cheese Awards
De Belgian Cheese Awards zijn een initiatief om de kwaliteit en diversiteit van Belgische kazen te promoten en het vakmanschap van de kaasmakers te eren. De verkiezing is een erkenning voor de groeiende populariteit van Belgische kaas en de toenemende vraag naar artisanale en lokale producten.