Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Knokke-Heist zet in op duurzame groenzones – gratis afhaal van bloembollen stopt

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist kiest resoluut voor een duurzamere aanpak van de openbare groenzones. In dat kader wordt vanaf dit jaar de gewoonte stopgezet waarbij inwoners gratis verwijderde bloembollen konden ophalen aan het gemeentelijk depot in 't Walletje.
 
In de voorbije jaren werden de bloembollen die uit de perken verwijderd werden, verzameld op een centrale locatie zodat inwoners ze konden hergebruiken in hun eigen tuin. Die praktijk verdwijnt nu omdat de gemeente overstapt op een klimaatrobuust beplantingsbeleid waarin bloembollen en éénjarige bloemen steeds minder een plaats krijgen.
 
Knokke-Heist schakelt geleidelijk over op vaste, groenblijvende beplanting zoals heesters, bomen en bloeiende vaste planten. Deze duurzame aanpak vraagt veel minder onderhoud, hoeft niet elk jaar opnieuw aangeplant en uitgespit te worden, en vergt aanzienlijk minder water. Ter illustratie: tijdens de warme maanden mei tot en met juli werd er alleen al voor de bloemperken meer dan 2 miljoen liter drinkwater verbruikt, aangevuld met regenwater.
 

“We willen komaf maken met die verspilling,” aldus het gemeentebestuur. “Ook met vaste planten kunnen we onze perken kleur en sfeer geven, weliswaar iets subtieler, maar wel het hele jaar door en met minder impact op het milieu.”
 
Door de ondergrond te verbeteren met bijvoorbeeld lavakorrels, blijft het water bovendien langer beschikbaar voor de planten, wat irrigatie tijdens droge periodes verder beperkt. Succesvolle toepassingen van deze nieuwe werkwijze zijn al te zien op onder andere de turborotonde in de Natiënlaan ter hoogte van Duinenwater, het Astridplein en de Duinbergenlaan.

 

Voor toplocaties blijft enige variatie mogelijk: daar wordt overwogen om deels nog bloembollen en éénjarigen te gebruiken, naast de vaste beplanting. Daarnaast zorgen groenblijvende heesters ook in de winter voor een groene uitstraling van de gemeentelijke perken.
Deze duurzame koers maakt het niet alleen mogelijk om zonder extra budget te vergroenen, maar levert op termijn ook een aanzienlijke besparing op in onderhoudskosten en waterverbruik. De toekomst van het gemeentelijk groenbeleid is duurzaam, kleurrijk en doordacht.
 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter