Op zaterdag 17 mei 2025 om 14.30 uur organiseert Natuurexploratie een geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat Sashul in Heist. De wandeling staat in het teken van de eerste orchideeën en de bijzondere lenteflora van dit natuurgebied. Sashul is eigenlijk een oud opgespoten terrein dat volledig heroverd is door de natuur. Doordat de zandige terreinen volledig ingesloten zijn door de oude bermen heerst er een microklimaat.
De vegetatie komt er overeen met de vegetatie van vochtige en droge duingraslanden. We vinden hier in deze periode dan ook de typische planten van duingraslanden. Het gebied is in deze periode toch wel bijzonder rijk aan vrij zeldzame planten, waaronder diverse soorten orchideeën. De orchideeën beginnen in jaren met normale voorjaarstemperaturen in bloei te komen vanaf begin mei. Zowel de gevlekte als de gewone rietorchis, die de meest voorkomende soorten zijn in dit gebied, behoren tot de orchideeën die het eerst in bloei komen, maar ook de veel zeldzamere brede orchis zou nu reeds in bloei moeten staan.
In de vochtige stukken tref je temidden de gevlekte en gewone rietorchissen ook echte koekoeksbloem aan, een typische soort van schraal, vochtig gras- en rietland. In de zeer schrale zandige en mosduingraslanden groeien de typische soorten als kandelaartje, kluwenhoornbloem, ruw vergeet-mij-nietje, veldereprijs en in de overgang naar de randen van het duindoornstruweel vind je fijne kervel en witte winterpostelein in bloei.
De rijke flora van het gebied oefent dan weer een grote aantrekkingskracht uit op tal van insecten die profiteren van het warme microklimaat, dat er heerst tussen de hoge zandige bermen van het oud opgespoten terrein. De aanhoudende droogte dit voorjaar is evenwel niet zo gunstig voor de ontwikkeling van bepaalde vegetaties in dit gebied met al een vrij extreem microklimaat.
Het duinstruweel wordt bewoond door zangvogels als grasmus, braamsluiper en sommige jaren zelfs nachtegaal. De hogere vegetatie van de haag biedt dan weer broedgelegenheid aan zwartkop, tjiftjaf, fitis en Cetti’s zanger. In dit gebied maken de deelnemers ook een goede kans om de koekoek en diverse spechtensoorten waar te nemen, voornamelijk grote bonte en groene specht.
Afspraak: om 14:30 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje - Zeedijk nr. 64).
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakelijk.
Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).