Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Port of Antwerp-Bruges en Knokke-Heist slaan handen in elkaar voor vlotte communicatie en snelle aanpak van hinder

Meld- en infopunt Port of Antwerp-Bruges en het gemeentebestuur van Knokke-Heist zetten volop in op samenwerking en snelle communicatie om eventuele hinder voor inwoners van Knokke-Heist efficiënt aan te pakken. Dankzij regelmatige overlegmomenten en duidelijke afspraken kunnen beide partijen snel schakelen wanneer zich problemen voordoen. Een belangrijk instrument in deze samenwerking is het meld- en infopunt, dat actief is via Meld- en infopunt | Port of Antwerp-Bruges. Iedereen kan er terecht met allerlei vragen, klachten, suggesties over lawaai-, geur- of lichthinder, schade aan het wegdek in de haven, een verdachte situatie, enz. Alle meldingen worden zo snel mogelijk doorgestuurd naar de bevoegde diensten.

In 2024 ontving Port of Antwerp-Bruges in totaal 1.040 meldingen, waarvan 104 betrekking hadden op de haven van Zeebrugge. Deze cijfers tonen aan dat mensen de weg naar het meldpunt vinden. Wie iets wil melden, kan terecht op Meld- en infopunt | Port of Antwerp-Bruges. 

Hinderbeperkende maatregelen

Naast het meldpunt neemt de haven zelf ook initiatief om mogelijke hinder op te sporen en aan te pakken. Zo werd in december 2023 een vast meettoestel voor luchtkwaliteit geïnstalleerd in Zeebrugge-dorp (Evendijk-Oost), in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Het toestel monitort permanent de concentraties van onder andere stikstofoxide en fijnstof. Ook een mobiel meetstation, sinds oktober 2024 actief aan de Kiwiweg (Verbindingsdok), versterkt de metingen. De eerste resultaten wijzen op een degelijke luchtkwaliteit. Een uitgebreid rapport wordt verwacht in 2026. Wanneer de meetresultaten overschrijdingen aangeven, gaan de havenautoriteiten gericht op zoek naar de bron. Alles start met het in kaart brengen van de data om indien nodig in gesprek te gaan met bedrijven, schippers, enz. 

Walstroom

Port Of Antwerp-Bruges zet volop in op duurzaamheid. Eén van de belangrijke stappen hierin is de installatie van walstroomvoorzieningen voor cruiseschepen en het faciliteren van walstroomvoorzieningen op andere locaties in de haven. Tegen 2030 wordt het gebruik van walstroom verplicht door de EU voor cruiseschepen en containerschepen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Door nu al te investeren in deze technologie, loopt Zeebrugge vooruit op deze verplichtingen en toont de haven zich als een verantwoordelijke en proactieve speler. Wanneer schepen aan de kade liggen, draaien ze normaal gezien hun dieselgeneratoren om elektriciteit op te wekken. Dit veroorzaakt uitstoot van fijnstof en brengt ook geluidsoverlast met zich mee. Door gebruik te maken van walstroom kunnen de motoren worden uitgeschakeld. Dit zorgt voor schonere lucht en een stillere omgeving, wat rechtstreeks ten goede komt aan de leefkwaliteit van de bewoners en werknemers in de havenomgeving.

Heb je een vraag of melding? Surf naar Meld- en infopunt | Port of Antwerp-Bruges. 

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter