Het Polderveld uit Knokke-Heist is één van de vijf genomineerden voor de BioVLAM 2025. Deze prijs, georganiseerd door VLAM en de biosector, bekroont een bio-ondernemer die opvalt door zijn passie, innovatie en duurzaamheid. De erkenning is een mijlpaal voor Het Polderveld, dat biologische landbouw op unieke wijze weet te verbinden met de zorgsector.
Unieke samenwerking met AZ Zeno
Het Polderveld doet in eerste instantie aan CSA-landbouw (Community Supported Agriculture): in ruil voor een jaarbijdrage ontvangen deelnemers een deel van de oogst. Dit bevordert duurzame landbouw, biedt boeren een eerlijk inkomen en geeft consumenten toegang tot verse, lokale bioproducten. Bijzonder is dat Het Polderveld ook een innovatieve samenwerking heeft met het ziekenhuis AZ Zeno, waarbij de biologische groenten rechtstreeks van het veld op het bord van de patiënten belanden. Deze unieke aanpak combineert ecologische duurzaamheid met sociale impact: het verkort de keten drastisch, vermindert voedselverspilling, en versterkt de band tussen boer en zorginstelling. Door hun kennis te delen via het project ZoBio inspireert Het Polderveld andere bioboeren en zorginstellingen in Vlaanderen.
Lieven Devreese: "Het team van Het Polderveld is dankbaar voor de nominatie voor de BioVLAM. Het voelt als een erkenning voor ons werk en een waardering voor de samenwerking die we negen jaar geleden vanuit overtuiging begonnen zijn met AZ Zeno. We zijn trots dat de kijk op voeding van AZ Zeno en hoe wij daaraan bijdragen, als een voorbeeld wordt gezien voor andere instellingen."
Andere nominaties
Naast Het Polderveld zijn ook vier andere sterke bio-ondernemingen genomineerd. De Wassende Maan (Astene) is een gevestigde waarde in de biosector met een eigen winkel en een ruim aanbod aan groenten en fruit. Bioboerderij De Zwaluw (Oeselgem) combineert melkvee met zorgverlening voor mensen met een beperking. De Zonnekouter (Machelen-aan-de-Leie) teelt al meer dan 20 jaar biodynamische groenten voor zijn leden. Plukhof (Korbeek-Lo) biedt een CSA-pluktuin aan waar leden hun groenten zelf oogsten in een warme, gemeenschapsgerichte sfeer.
In augustus zal de vakjury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om de finale beslissing te nemen. De genomineerde biozaakvoerders krijgen zo de kans om meer toelichting te geven over hun innovatie, en deze ook in de praktijk aan de jury te tonen.
De vakjury beoordeelt de projecten op basis van passie, innovatie en duurzaamheid:
• Passie voor bio – 40%: Wat zijn de inzet en het engagement van de persoon en/of het team voor de Vlaamse biosector?
• Innovatie – 40%: Levert dit vernieuwende product of concept een uitzonderlijke bijdrage aan de Vlaamse biosector?
• Duurzaamheid – 20%: In welke mate is de innovatie gefocust op duurzaamheid? Dit gaat bv. over aspecten als korte keten, voedselverlies, circulaire economie, …
Nieuw dit jaar is dat het publiek ook een stem krijgt. Via de website www.allesoverbio.be kan iedereen in augustus een stem uitbrengen op de laureaat van zijn/haar keuze.