In zitting van 24 april 2025 heeft de OCMW-raad het reglement van de onderwijscheques nog wat verfijnd. De groep rechthebbenden is nu eveneens uitgebreid met gezinnen in budgetbeheer en/of collectieve schuldbemiddeling. De directies van de plaatselijke scholen worden voortaan ook gevraagd om het reglement te ondertekenen. De partners van Huis van het Kind Knokke-Heist beslisten om vanaf 2022 prioritair in te zetten op betaalbaar onderwijs. Op 27 juni 2024 ging de OCMW-raad akkoord met de implementatie van onderwijscheques. In datzelfde jaar werd ook de brugfiguurwerking opgestart waarbij een bredere rechtenverkenning voor jonge kinderen en hun gezinnen beoogd wordt.
Tegemoetkoming aan scherpe maximumfactuur
Het gemeentebestuur voorziet momenteel voor jongeren uit kansarme gezinnen jaarlijks een tegemoetkoming van 55 euro voor kleuters, 105 euro voor leerlingen uit het lager onderwijs en 110 euro voor studenten uit het secundair onderwijs. Deze bedragen komen tegemoet aan de scherpe maximumfactuur van het schooljaar 2025-2026. Onder de scherpe maximumfactuur vallen een maximumbedrag aan kosten die de school mag doorrekenen aan de leerlingen. Enkel meerdaagse uitstappen (zoals bijvoorbeeld bos-, zee- en sneeuwklassen) vallen onder de minder scherpe maximumfactuur. Het gemeentebestuur zal het bedrag van de financiële steun in schoolkosten dan ook jaarlijks herbekijken om het bedrag al dan niet te indexeren aangezien ook de scherpe maximumfactuur per schooljaar kan wijzigen. In de praktijk streeft Knokke-Heist naar een bereik van 80 % van de leerlingen die recht hebben op financiële steun in schoolkosten. De Sociale Dienst van het OCMW heeft in de begroting wel 35 890 euro voorzien voor 100% van de rechthebbenden.
Kansarmoede-index in Knokke-Heist hoger dan Vlaams gemiddelde
De laatste 5 jaar ligt het Knokke-Heistse lokale cijfer voor kansarmoede-index met 17,6 % significant boven het Vlaamse gemiddelde van 12,1 %. Dit cijfer wordt berekend op basis van het beschikbare maandinkomen, opleiding en arbeidssituatie ouders, laag stimulatieniveau huisvesting en gezondheid. In 2024 werden in totaal 316 aanvragen ingediend waarvan 214 werden goedgekeurd over de verschillende leeftijdscategorieën heen. Tijdens het schooljaar 2024-2025 betaalde de gemeente tot maart van dit jaar reeds 20.960 euro aan onderwijscheques uit.
Bredere rechtenverkenning
Een van de belangrijkste doelen van de onderwijscheques (naast het meehelpen betalen van de schoolrekening uiteraard) is dat Knokke-Heist ook een bredere rechtenverkenning wil mogelijk maken. Als een gezin het elke maand moeilijk vindt om de schoolrekening te betalen (die meestal per kind lager onderwijs maar rond de € 35 draait), dan zal er wellicht meer steun nodig zijn voor dat gezin, maar hebben de betrokkenen dit nog niet durven aanvragen of weten ze niet waar of hoe dit moet gebeuren. Mogelijks betaalt een dergelijk gezin (te)veel voor gas en elektriciteit omdat ze vasthangen aan een leverancier die niet op hun verbruik is afgestemd of hebben ze nog geen UitPas waardoor ze niet genieten van kortingen op het vrijetijdsaanbod voor de kinderen. Door zorgvuldig na te gaan of een kind recht heeft op een tussenkomst in de schoolrekening, krijgt het gemeentebestuur dus een veel bredere kijk op de noden. Op die manier kan het kinderen meer kansen geven en het gezin voldoende begeleiding en ademruimte verschaffen.
Strijd tegen verdoken armoede
In het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen bindt Knokke-Heist zo verder de strijd aan tegen (verdoken) armoede. Armoede belemmert kinderen immers in hun ontwikkeling, waardoor zij minder ruimte in hun hoofd hebben om tot leren te komen. Omwille van beperkte financiële middelen kan men aan minder activiteiten deelnemen, waardoor hun wereld klein blijft en zij hun talenten minder kunnen ontdekken en ontplooien. Het is precies deze vicieuze cirkel die het gemeentebestuur wil doorbreken.