Deze zomer zet de Kust een preventieve campagne op voor alle strandbezoekers. De campagne richt zich op drie actuele thema’s: het beheer van strandafval, de waakzaamheid voor verloren gelopen kinderen en het verhogen van de zwemveiligheid. IKWV/kustreddingsdienst, de provincie West-Vlaanderen en Streekwerking Kust, de kustgemeenten, FOD Marien Milieu, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Westtoer werken hiervoor samen. Door middel van gerichte communicatie willen deze partners zorgen voor een zorgeloze vakantie aan zee en een dag vol plezier op het strand.
De Kust is een populaire vakantiebestemming die elk jaar 5,5 miljoen vakantiegangers en 18 miljoen dagtoeristen ontvangt. 27% van deze vakantiegangers spendeert hun vakantie tijdens de twee zomermaanden aan de Kust. 30% van het totale volume aan dagtoeristen komt voor een dagje tijdens juli of augustus naar de zee. De kustgemeentes, de vele toeristische ondernemers en de betrokken partners staan het hele jaar door paraat om de verblijfs- en dagtoeristen hartelijk te ontvangen aan de Kust. Tijdens de zomermaanden, en bij uitbreiding tijdens zonnige weekends in mei, juni en september, is er een specifieke extra inzet nodig om de grotere toestroom aan strandgasten te onthalen.
Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer: “De Kust kent het hele jaar door een grote aantrekkingskracht. Tijdens de zomer zorgt de zee voor een aangename verfrissing en staat een dag op het strand garant voor uren plezier. Streekwerking Kust van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer lanceren, samen met betrokken partners, deze zomer voor het eerst een gerichte preventieve campagne gericht op de strandbezoekers. Via originele boodschappen willen we onze gasten attent maken op de mogelijke risico’s die een zorgeloze dag aan zee soms met zich meebrengt. De boodschap richt zich op het verminderen van het aantal verloren gelopen kinderen, op het beperken van het volume afval en het veilig zwemmen in zee.”
De kustcampagne rond verloren gelopen kinderen, strandafval en zwemveiligheid is een gezamenlijk initiatief van Streekwerking Kust van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer in partnership met de kustgemeentes, IKWV, Agentschap MDK en FOD Marien Milieu ©Westtoer
Plastic Free Coast Line
De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door de actie Plastic Free Coastline binnen het Europese project Cmartlife van OVAM. Dit overkoepelende project bundelt initiatieven om de hoeveelheid restafval te verminderen en een zwerfvuilvrije omgeving te creëren in Vlaanderen en daarbuiten. Westtoer legt met de actie Plastic Free Coastline de focus op communicatie om het verminderen van het volume strandafval aan de Kust te stimuleren.
Westtoer zet hiervoor twee acties uit. Er wordt enerzijds een creatieve sensibiliseringscampagne uitgerold. Deze video wordt samen met de twee andere boodschappen rond verloren gelopen kinderen en zwemveiligheid gedeeld. Daarnaast organiseert Westtoer ook een ludieke actie in elke kustgemeente. Het straattheaterduo Kartje Kilo zal tijdens de zomer op elke zeedijk te zien zijn. Met humor maken ze voorbijgangers bewust van het belang om hun afval mee te nemen en zo onze stranden proper te houden.
Deze campagne en de activatie met Kartje Kilo op de zeedijken ondersteunen de dagelijkse opdracht van de kustgemeenten om alle afval gesorteerd op te halen en vormen een aanvulling op de vrijwillige opruimacties van de vereniging De Propere Strandlopers.
Verloren gelopen kinderen
Vorig jaar registreerde IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen, 1078 meldingen van strandbezoekers die de weg kwijt waren. Meer dan de helft was tussen 4 en 8 jaar. De redders zijn telkens het eerste aanspreekpunt voor verloren gelopen kinderen. Zij volgen bij een melding een specifieke procedure die in de meeste gevallen tot een snelle hereniging met hun ouders/grootouders of ander gezelschap leidt.
Toch wijst IKWV erop dat het aantal oproepen vorig jaar met de helft is gestegen in vergelijking met 2023. Naast het uitdelen van verdwaalbandjes is het inzetten op sensibilisering noodzakelijk. Het strand is voor kinderen één grote speelzone die geen fysieke grenzen heeft. De boodschap van het oproepen tot extra waakzaamheid voor kinderen koppelen aan de brede campagne is dan ook meer dan welkom.
Veilig zwemmen in zee
“Zwemmen in zee is niet zoals zwemmen in een zwembad. De zee kent verschillende onbekende factoren zoals getijden, stroming, wind, temperatuur- en hoogteverschillen die het zwemmen niet evident maakt. IKWV stapt als partner mee in deze overkoepelende preventieve zomercampagne om de baders attent te maken op de risico’s die zwemmen in zee met zich meebrengt”, bevestigt Wim Demeester, voorzitter van IKWV.
Tijdens de zomer staan er dagelijks 450 redders op het strand, verspreid over 84 posten. De opgeleide redders kijken toe op de veiligheid van de zwemmers en geven preventieve richtlijnen mee. Toch zijn er jaarlijks zwemmers die in de problemen komen waarbij een tussenkomst van de redders of van het MRCC van de Kustwacht (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) noodzakelijk is geweest. Het preventief wijzen op de gevaren dat het zwemmen in zee met zich meebrengt in de campagne zorgt mee voor de nodige bewustmaking.
"Vanuit de provincie West-Vlaanderen willen we met gerichte communicatie bijdragen aan een veilige en aangename strandbeleving voor iedereen. Preventie is daarbij essentieel. Door in te zetten op duidelijke en meertalige boodschappen maken we strandbezoekers bewust van risico’s zoals verloren gelopen kinderen, onveilig zwemgedrag en zwerfvuil. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat de kustreddingsdiensten in een veilige en goed geïnformeerde omgeving kunnen opereren. Een voorbereid publiek is een veilig publiek”, stelt Kelly Detavernier, gedeputeerde voor Bovenlokale veiligheidsvoorzieningen en -initiatieven.
Doelgerichte campagne met breed bereik
De kustcampagne rond verloren gelopen kinderen, strandafval en zwemveiligheid is een gezamenlijk initiatief van Streekwerking Kust van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer in partnership met de kustgemeentes, IKWV, Agentschap MDK en FOD Marien Milieu. Communicatiebureau Hurae vertaalde de drie verschillende boodschappen in drie video’s. Deze video’s worden gericht doch ruim verspreid op piekdagen tijdens de komende zomer. De video’s zijn vertaald in 10 talen om de brede en diverse doelgroep aan de Kust te bereiken en worden op diverse sociale mediakanalen getoond. Deze preventieve campagne ondersteunt de dagelijkse operationele werking van de kustgemeenten, IKWV en de Kustwacht.
De Kust klaar voor de toekomst
Vlaams minister van Toerisme Melissa Depraetere zal de komende jaren van de Kust opnieuw een topprioriteit maken. Ze zet dan ook met veel plezier haar schouders onder de campagne voor veilige en propere stranden. “Elke zomer trekken miljoen dagjestoeristen naar de zee. Van gezinnen met jonge kinderen tot ouderen die een dagje komen uitwaaien. Het is belangrijk dat ze op een veilige manier kunnen genieten van een dagje zee. Vorige week nog moesten enkele jongeren uit de zee gered worden door de hevige stroming. Met deze campagne vragen we extra aandacht voor de gevaren van de zee en het harde werk van onze redders. En houden we ook een extra oogje in het zeil voor onze allerkleinsten, zodat ze veilig op het strand kunnen spelen.” Depraetere vraagt ook extra aandacht voor zwerfvuil. “Niemand vindt het fijn om op een vuil strand te spelen. Als we allemaal ons deel doen, houden we onze stranden proper.”
Meer info: www.dekust.be/praktisch/veilig-en-proper-strand