Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

De contrabas en de basgitaar: het kloppend hart van de band!

Zowel de contrabas als de basgitaar worden bespeeld door de bassist. De bassist is meestal erg populair want hij is het kloppend hart van de band. De andere bandleden voelen zich goed omdat je hen ondersteunt met een goede "groove" en je ervoor zorgt dat de harmonie duidelijk wordt weergegeven.
Het is heel belangrijk dat je graag samenspeelt met anderen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meeste beginnende bassisten na een jaar al in een of andere groep spelen.

Hoe bespeel je de basgitaar?

De basgitaar bespeel je met je vingers of met een plectrum. Net zoals bij de elektrische gitaar heb je een versterker nodig om jezelf hoorbaar te maken. De basgitaar heeft vier of meer snaren en kan heel laag en diep klinken. In zowat elk genre wordt er gebruik gemaakt van de basgitaar: het is onmisbaar in pop, rock, funk, salsa ...

Wat kost een basgitaar?

Vanaf € 300 heb je al een degelijke basgitaar. Een versterker kost ongeveer evenveel, afhankelijk van de wattage (hoe luid je wil spelen).

Hoe bespeel je de contrabas in de jazz?

De contrabas is een akoestisch instrument en heeft dus geen versterker nodig. De grote klankkast versterkt de klanken die jij maakt. De contrabas wordt meestal al rechtstaand bespeeld en met de vingers of met de strijkstok. In de jazz, rockabilly, blues ... wordt ze bijna altijd met de vingers bespeeld. Omdat het instrument bijna zo groot is als jezelf en tegen je aanleunt, voel je de trillingen door je lichaam gaan, je bent één met het instrument. De contrabas "groeit" trouwens met je mee. In MAAK hebben we verschillende formaten, voor klein en groot.

Welke muziekgenres kan je spelen met de contrabas?

De contrabas wordt vooral gebruikt in jazz, rock and roll, rockabilly, klezmer, kleinkunst, chanson, tango ...

Wat kost een contrabas?

Vanaf € 2000 heb je een goed instrument. Er bestaan ook contrabassen die honderden jaren oud zijn. Deze instrumenten zijn heel wat duurder. In MAAK kun je natuurlijk ook een contrabas huren!

Wist je dat... je gerust een kennismakingsles kan aanvragen?
De leerkracht geeft je graag wat meer uitleg en laat je eens proberen.