Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Accordeon

Accordeon is een vrij jong instrument (in vergelijking met bv. de viool of de piano) dat momenteel een grote bloei kent. Het is een blaas- en toetsinstrument. Bij de accordeon is de rechterkant de melodiezijde en de linkerkant de baszijde. De rechterkant bestaat uit ronde knopjes en een pianotoetsenklavier. De linkerkant bestaat uit hele kleine knopjes.

De rechterhand speelt (meestal de melodie) op de melodiezijde. De linkerhand speelt een begeleiding die bestaat uit diepe bassen en akkoorden. Om klank te verkrijgen duwt men (een) knop(pen) in en trekt of duwt men aan de blaasgalg.

De accordeon zit meestal in een kist. Het gewicht hangt af van de grootte van het instrument, gaande van 3,5 tot 14 kg.

De accordeon stond (en staat nog steeds) bekend als een instrument voor volksmuziek. Toch kan je er alle stijlen op spelen, gaande van klassiek, folklore en jazz tot modern.

Huren of kopen?
Voor een nieuw beginnersinstrument betaal je tussen € 1000 en € 2000, naargelang de kwaliteit. Deze instrumenten bieden de mogelijkheid om er 5 jaar op te studeren. De academie bezit enkele accordeons (ook kinderaccordeons) die verhuurd worden. Een accordeon kan ook gehuurd worden in een tiental winkels in België.

Een instrument dat lijkt op de accordeon is de bandoneon. Dit instrument werd groot gemaakt door de Argentijnse componist Astor Piazolla, die er prachtige concerti voor schreef. Piazolla's naam wordt nog steeds geassocieerd met tangomuziek.