Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Een altviool is een chordofoon: een instrument waarbij je de snaren moet doen trillen om geluid voort te brengen. Net als de viool (en de cello) behoort de altviool tot de familie van de strijkinstrumenten. Je gebruikt dus bijna dezelfde techniek om het instrument te bespelen als wanneer je viool speelt.

Omdat ze centraal tussen de viool en de cello inzit, vervult de altviool een verbindende rol in orkesten en ensembles. Daardoor heeft een altviool veel mogelijkheden wat klankkleur en samenspel betreft.

Toch werd de altviool met haar diepe en warme stem lange tijd niet als onmisbaar ervaren: er bestaat meer solowerk voor viool dan voor altviool. Componist Paul Hindemith, die zelf ook altviool speelde, bracht daar in de loop van de 20ste eeuw verandering in. Hij gaf het instrument een passende rol als solo-instrument, nadat componisten zoals von Weber en Hummel haar muzikale kwaliteiten al eerder hadden ontdekt. Vandaag is het duidelijk dat de altviool en haar totaalklank onmisbaar zijn.

Wist je dat... in de barok altviolen vaak nog te groot en moeilijk hanteerbaar waren waardoor het niet altijd gemakkelijk was om dat instrument goed te bespelen?

Altviool leren spelen

Wil je altviool leren spelen, dan ben je bij MAAK aan het juiste adres. Tijdens onze lessen altviool leren zowel jong als oud dit veelzijdige instrument bespelen. Met aandacht voor je persoonlijke muzikale ontwikkeling werken we zowel aan (klassieke) viooltechniek als aan muzikaliteit.

We besteden aandacht aan muziektheorie (notenleer en muziekgeschiedenis), maar ook zonder voorkennis kunnen jonge kinderen viool leren spelen. Daarom spelen we stukken in heel verschillende stijlen en met een verschillende moeilijkheidsgraad. Op die manier wordt altviool spelen een prettige uitdaging - niet alleen voor wie leert altviool spelen, maar ook voor de supporters thuis.