Viool
De viool speelt een grote rol in de volksmuziek, maar ook voor klassieke componisten is ze een belangrijk instrument. Haar geschiedenis is daar niet vreemd aan. In de middeleeuwen bestonden er immers al gelijkaardige snaarinstrumenten en al rond 1550 werden de eerste violen gebouwd. Ook vandaag is het nog altijd een veelzijdig instrument. Zowel jong als oud kunnen het kleinste exemplaar van de strijkersfamilie (leren) bespelen.
Hoe krijg je klank uit een viool? Dat doe je door met een strijkstok of met je vingers de snaren te doen trillen. Het geluid dat ontstaat, wordt dan versterkt door de klankkast. Door je vingers telkens op een andere plaats op de snaren te plaatsen, kun je hoge of lage tonen spelen. Je kunt ook gewoon tokkelen op de snaren.
Een klassiek opgeleide violist klemt de viool altijd tussen kin en schouder. De vingers van de linkerhand bewegen op de toets; met de rechterhand beweeg je de strijkstok.
Wist je dat... een goed stuk hout het belangrijkste uitgangspunt is bij het bouwen van een goede viool?
Viool leren spelen
Wil je viool leren spelen, dan ben je bij MAAK aan het juiste adres! Met aandacht voor je persoonlijke muzikale ontwikkeling werken we zowel aan (klassieke) viooltechniek als muzikaliteit. We besteden aandacht aan muziektheorie (notenleer en muziekgeschiedenis), maar ook zonder voorkennis kunnen jonge kinderen viool leren spelen. Daarom spelen we stukken in heel uiteenlopende stijlen en met een verschillende moeilijkheidsgraad. Op die manier wordt viool spelen een prettige uitdaging - niet alleen voor wie leert viool spelen, maar ook voor de supporters thuis.
Huren of kopen?
Je kunt een eigen instrument kopen, maar je kunt ook een viool(tje) huren op MAAK. Vraag altijd eerst raad aan je leerkracht viool.