Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

2 uur per week

Muziek, beeldende kunsten, literatuur en filosofie in één cursus!

Waarom heeft dansboekje van Margareta van Oostenrijk zwarte pagina's? Was Rubens een spion? Welk effect had Machiavelli op de Florentijnse kunst? En met welke muziek ging Lodewijk XIV slapen? Waarom veranderde een aardbeving in Lissabon hoe wij over de wereld denken?

Geen cultuurgeschiedenis in de enge, schoolse zin van het woord. Geen opeenvolging van terminologie en data maar een verhaal over de musici, componisten, kunstschilders, filosofen, dichters, dansers, hun vrouwen, hun muzes ...

We vertrekken vanuit een bekend gegeven: een klinkende naam, een beroemde (of beruchte) opera, een virtuoos concerto, een revolutionair schilderij, enz... Voorbeelden die ook op vraag van en door de cursisten zelf worden aangebracht. Aan de hand van die publiekstrekker verkennen we het klimaat rond het gekozen onderwerp. Hoe kwam dit tot stand? Waarom werd deze man (of vrouw!) zo beroemd, wat maakt dit werk zo speciaal?

Het spreekt voor zich dat voor deze cursus geen technische voorkennis vereist is, een hart voor de kunst volstaat. Uiteraard verlaten we geregeld het klaslokaal om een concert bij te wonen, een repetitie van een orkest, een operahuis achter de schermen te bezoeken, een museum vol instrumenten te bekijken, een atelier van een restaurateur, van een instrumentenbouwer.