Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Herbruikbare bekers op evenementen

Sedert 15 juni 2023 is het verboden om drank te serveren in wegwerpbekers. Het gebruik van wegwerpmaterialen zoals petflessen en blikjes werd wel nog toegestaan tot eind 2024 maar alleen wanneer de organisator kan bewijzen dat 95% van de wegwerpverpakkingen worden gesorteerd.

De initiële aanzet van de Vlaamse Regering om vanaf 1 januari 2025 petflessen en blikjes bij evenementen volledig te verbieden werd op 20 december 2024 definitief gewijzigd en uitgesteld naar 2030.

ONDANKS UITSTEL VAN HET VERBOD OP GEBRUIK VAN PETFLESSEN EN BLIKJES NAAR 2030 BLIJFT HET SERVEREN VAN DRANK IN WEGWERPBEKERS VERBODEN!!

Het gemeentebestuur wil de toepassing van deze maatregel zoveel mogelijk stimuleren door ondersteuning te bieden aan de lokale verenigingen in de vorm van een subsidie.

Door in te zetten op duurzame lokale evenementen hopen we te helpen om de afvalberg tot een minimum te herleiden en zo onze ecologische voetafdruk opnieuw een stuk kleiner te maken.

Een subsidie kan echter niet zomaar aan iedereen en onder gelijk welke voorwaarden worden toegekend. Hiervoor hebben we dan ook een subsidiereglement opgesteld waarin de procedure netjes uitgelegd staat.

Het subsidiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 januari 2025 en treedt in werking vanaf 1 februari 2025.

Voorwaarden voor de aanvraag van de subsidie

De subsidie wordt verleend aan:

  • Erkende adviesraden uit Knokke-Heist;
  • Verenigingen met maatschappelijke zetel in Knokke-Heist die door een adviesraad uit Knokke-Heist en/of de gemeente erkend zijn;
  • Inwoners, scholen en ouderraden en instellingen uit K-H die een activiteit met een maatschappelijk doel en zonder enig winstoogmerk organiseren; bv. goedgekeurde wijk- en straatfeesten.

De evenementen dienen goedgekeurd te zijn door de gemeente en moeten plaatsvinden op het grondgebied van Knokke-Heist.
Om je evenement te laten goedkeuren volstaat het om minstens 30 dagen voor aanvang een aanvraag in te dienen via ons digitaal evenementenloket.

De evenementen hebben een openbaar karakter. Evenementen met een privékarakter worden uitgesloten.

 

Aanvraag, toekenning en uitbetaling van de subsidie

De subsidie voorziet een terugbetaling van 50% van het totaalbedrag van de eindfactuur met een maximum van € 500 (inclusief btw) per vereniging per jaar.

Heb je bekers gehuurd? Het totaalbedrag van de eindfactuur omvat enkel de kosten voor de huur van herbruikbare bekers, zijnde de kost voor de huur zelf, het wassen van de bekers en de levering. De kosten van de waarborg, beschadigde, verloren, sterk verontreinigde en te laat teruggebrachte bekers, annuleringskosten of boetes vallen hier niet onder.

Heb je bekers gekocht? Het totaalbedrag van de eindfactuur omvat enkel de kosten van de aankoop van herbruikbare bekers.

De eindfactuur dient bovenstaande gedetailleerd te staven.

De aanvraag kan eenvoudig ingediend worden via de link onderaan deze pagina.

De organisator dient maximum 60 dagen na ontvangst van de factuur de aanvraag in.

Medewerkers van het gemeentebestuur beoordelen de ontvankelijkheid en correctheid van de aanvraagformulieren en berekenen vervolgens het subsidiebedrag per aanvrager.

De concrete toekenning van de subsidie wordt na advies, goedgekeurd of afgewezen door het college van burgemeester en schepenen.

Indien goedgekeurd én er voldoende budget beschikbaar is, gebeurt de betaling uiterlijk drie maanden na ontvangst van de aanvraag. De uitbetaling gebeurt op het opgegeven rekeningnummer bij de aanvraag.

Indien afgewezen, brengt de dienst evenementen de aanvrager hiervan op de hoogte via mail.

Deze subsidie belemmert het aanvragen van bijkomende subsidies niet.

De aanvrager verbindt zich ertoe dienst evenementen via mail op de hoogte te brengen van iedere wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

 

Controle van de aanvraag en sancties bij misbruik

De vereniging verklaart zich akkoord met het ter beschikking houden van alle nodige bewijsstukken tot 31 december van hetzelfde jaar. Als bewijsmateriaal geldt o.a.: affiches, flyers, folders, uitnodigingen, advertenties, programma, financiële documenten. Het gemeentebestuur heeft het recht om alles consequent te onderzoeken.


Op elk moment kan het gemeentebestuur bijkomende informatie opvragen of controles verrichten.


In geval van fraude of valse verklaringen kan het gemeentebestuur de toekenning van een subsidie schorsen, subsidies terugvorderen en de erkenning intrekken.

 

Bezwaar tegen de beslissing van het college

De aanvrager kan bij het college van burgemeester en schepenen schriftelijk een gemotiveerd bezwaar indienen binnen een termijn van vier weken na de beslissing. Het bezwaar wordt door de financieel directeur voorgelegd aan het college, dat over de verdere aanpak beslist.