Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Tijdelijke bewegwijzering

Gemeentelijke wegen

Het plaatsen van een tijdelijke bewegwijzering in het kader van je evenement, cyclo- of veldtoertocht, loopwedstrijd.. is aan bepaalde voorwaarden onderworpen en vereist een specifieke toelating van de burgemeester.

Hierbij dienen minstens onderstaande voorwaarden te worden nageleefd.

 • een wegwijzer mag enkel gebruikt worden in functie van verkeersafwikkeling;
 • het bord is maximaal 0,75m² groot en bevat de strikt noodzakelijke informatie zoals het logo en/of de naam van de activiteit, een pijl, de doelgroep (VIP, bezoekers, leveranciers...);
 • de informatie is duidelijk leesbaar door bijvoorbeeld het gebruik van contrasterende kleuren;
 • de manier waarop de wegwijzers wordt bevestigd en zijn locatie mogen op geen enkele wijze het straatmeubilair beschadigen, noch hinderlijk zijn voor het verkeer;
 • wegwijzers mogen niet vroeger dan 3 dagen voor de datum van aanvang aangebracht worden;
 • het is verplicht de wegwijzers ten laatste 3 dagen erna te verwijderen.

 

Bovenstaande voorwaarden zijn opgenomen in de Algemene Politieverordening wat betekent dat er bij niet naleving een GAS-boete kan worden opgelegd tot max. 500,00 EUR. Zorg er dus zeker voor dat alle bewegwijzering na afloop van het evenement tijdig weggenomen wordt.

Het opleggen van bijkomende voorwaarden is steeds mogelijk afhankelijk van de aanvraag en locatie zoals bijvoorbeeld het verbod op vermelding van product, merk- of sponsornamen, het verbod op natuurbeschadiging bij bevestiging, het eenvoudig kunnen wegnemen en het toelaten tot vermelden van het type route en de afstand.

Soorten bewegwijzering

We onderscheiden 2 soorten bewegwijzering.

 • Bewegwijzering ter aanduiding van een te volgen route.

  Hiermee wordt de te volgen richting of route aangeduid vanaf de start tot aan het eindpunt en is bedoeld voor de deelnemers van een bepaalde activiteit.

  Het gaat hier dan meestal over toertochten, wielerwedstrijden, loopwedstrijden, wandelingen, rally's, etc...

 

 • Bewegwijzering ter aanduiding van een bepaalde locatie.

  Hiermee wordt de richting of route naar de locatie van je evenement aangeduid. Dit type wordt gebruikt om de bezoekers of deelnemers naar je evenement te leiden.

  Bijvoorbeeld: een feest, bijeenkomst, vip-zone, leveranciers maar ook de startplaats van een wedstrijd.

Gewestwegen

De gewestwegen langs het parcours vallen onder de bevoegdheid van de Vlaamse Overheid - Agentschap Wegen & Verkeer (AWV).

Je kan inlichtingen over district Brugge vragen via tel. 050 40 49 00 of mailen naar wegen.westvlaanderen.districtbrugge@mow.vlaanderen.be

Hoe weet ik of mijn locatie langs een gewestweg ligt?

Om te weten wie bevoegd is voor welke weg kan je surfen naar www.geopunt.be. Rechtsonder klikt je dan op 'lagen' en daarna op 'lagen toevoegen'. Typ in het zoekvak 'beheersegmenten' en klik het vakje 'beheersegmenten' aan. Daarna moet het systeem alles even inladen.

Zoek daarna op de kaart naar de locatie die je wil controleren. Klik op de blauwe lijn. Als je dan links bij 'beheersegmenten' kijkt, zie je de beheerder en kan je afleiden of je daarvoor bij het gewest of bij een stad of gemeente moet aankloppen.

Voorbeeld opzoeking op Geopunt