Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Zeezwemmen Knokke-Heist

vrijdag 12 juli 2024

AFGELAST

Deze morgen werd samen met de Reddingsdienst en na overleg met een aantal maritieme partners de beslissing genomen om het zeezwemmen deze avond niet te laten doorgaan. De huidige omstandigheden en de voorspellingen voor deze avond zijn helaas niet van die aard om een veilige organisatie te kunnen garanderen. En de veiligheid van de deelnemers primeert meer dan ooit bij deze organisatie! Er is geen reservedatum voorzien. De deelnemers die zich op voorhand hebben ingeschreven, zullen eind volgende week hun geld terug gestort krijgen

ALGEMEEN

Recreatieve en competitieve zwemmers kunnen zich uitleven met 500 of 1500 m zwemmen in zee.

Om deel te nemen aan de 500 m moet je minimum 10 jaar zijn of een diploma van 500 m zwemmen kunnen voorleggen of schriftelijke toestemming hebben van de ouders.

Om deel te nemen aan de 1500 m moet je minimum 16 jaar zijn of een diploma van 1500 m zwemmen kunnen voorleggen of schriftelijke toestemming hebben van de ouders.

Klik hier om de schriftelijke toestemming te downloaden.

Het wedstrijdsecretariaat is gelegen op het sportstrand van Heist (Zeedijk t.h.v. de Kardinaal Mercierstraat). Alle deelnemers moeten zich daar aanmelden en ontvangen er een briefing en een chip voor de tijdsregistratie.

INSCHRIJVINGEN

De voorinschrijvingen werden afgesloten.

Daginschrijvingen zijn mogelijk van donderdagmorgen 10 uur.

Op deze pagina (en op onze sociale media) zal ook verschijnen als het zeezwemmen al dan niet zal doorgaan.

Vanaf donderdag 11 juli kan je via deze pagina je daginschrijving reeds registreren. Doe dit thuis op voorhand om files te vermijden. Alle daginschrijvingen gebeuren digitaal. Vanaf 17 uur kan je dan ter plaatse je materiaal komen ophalen. Daginschrijvingsprijs is 8 euro.

Inbegrepen in de inschrijvingsprijs zit de beveiliging door de Reddingsdienst, een elektronische tijdsregistratie, een verzekering, de eindbevoorrading en een aandenken.

START EN AANKOMST

De deelnemers aan de 500 m wandelen om 18.25 uur stipt in groep naar de startplaats t.h.v. de Albatrosstraat.

De deelnemers aan de 1500 m wandelen om 19 uur stipt in groep naar de startplaats voor beachclub Anemos t.h.v. de Anemonenlaan.

Tijdens deze verplaatsing hou je best nog een pull of een T-shirt aan. Deze kledij kan net voor de start worden afgegeven aan de organisatoren. Zij brengen dit terug naar de aankomst.

Aan de startplaats check je in en krijg je nog een veiligheidsbriefing.

 • 18.45 uur: start van de 500 m voor de +16 jarigen
 • 18.55 uur: start van de 500 m voor de -16 jarigen
 • 19.30 uur start van de 1500 m

 
De aankomst van alle afstanden is gelegen op het strand t.h.v. het sportstrand van Heist. Iedere deelnemer die de aankomst bereikt, ontvangt een aandenken en kan genieten van de eindbevoorrading (wafel, water, sportdrank).

DIVERSE

De wedstrijden staan onder begeleiding van de Reddingsdienst van Knokke-Heist. Zij zijn aanwezig met boten en kajaks en zien toe op de veiligheid van de deelnemers.

Er worden geen badmutsen voorzien door de organisatie. Zwemmen in wetsuit of trisuit is toegelaten maar is niet verplicht.

Zwemmen met een opblaasbare boeitje (safe swimmer) is toegelaten. Wie niet zelf over een safe swimmer beschikt, kan er ter plaatse één aankopen voor € 15. De deelnemers die een safe swimmer gebruiken, vragen we om achteraan te starten om geen hinder te veroorzaken bij de start.

Aan het wedstrijdsecretariaat zijn er kleedkamers voorzien en een gratis vestiaire. Het is mogelijk te douchen in de nabij gelegen sporthal Laguna, Krommedijk 32 in Heist.

De eerste 3 op elke afstand worden gehuldigd. Er is geen prijzengeld voorzien.

Elk jaar verwelkomen we ook een aantal personen met een beperking. Ken jij ook iemand die hiervoor in aanmerking komt? Neem dan zeker contact op met ons zodat we samen kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn.

ZWEMCRITERIUM VAN DE KUST


Het Zwemcriterium van de Kust is een regelmatigheidscriterium voor open water zwemmers om het zwemmen in zee aan te moedigen.

Het criterium bestaat uit 8 wedstrijden die doorgaan in de maanden juli en augustus. Elke deelnemer van de zwemwedstrijd in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Brugge en Knokke-Heist worden opgenomen in het ‘Zwemcriterium van de Kust’.

Andere zeezwemwedstrijden:

 • De Panne dinsdag 9 juli
 • Knokke-Heist vrijdag 12 juli
 • Brugge zaterdag 13 juli
 • Nieuwpoort maandag 15 juli (reservedatum maandag 12 augustus)
 • Middelkerke vrijdag 19 juli
 • Koksijde maandag 29 juli
 • Koksijde woensdag 14 augustus
 • Middelkerke maandag 19 augustus

 

De prijsuitreiking vindt plaats in Koksijde. Datum zal later worden gecommuniceerd. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

 

Klik hier om het reglement te downloaden.

BEREIKBAARHEID

Woon je in Knokke-Heist of directe omgeving?
Kom dan zeker met de fiets naar het event. Zo ben je meteen opgewarmd. Er zijn voldoende fietsenstallingen voorzien nabij de startlocatie.

Kom je van wat verder?
Dan kunnen we het openbaar vervoer stevig aanraden.
In deze periode van het jaar stopt er om de 20 minuten een tram aan de halte ‘Heist Heldenplein’, die op 300 m van de startlocatie ligt.
Ook het treinstation van Heist ligt op wandelafstand van de startlocatie (950 m). Check de website van de NMBS voor meer info.
Met de bus kan je best afstappen aan het station van Heist (950 m) of aan de Sint-Antoniuskerk (500 m).

Verkies je toch om met de auto te komen?
Je maakt toch zeker de reflex om te carpoolen? Je kan de wagen parkeren op één van de randparkings t.h.v. de Heistlaan (1 km) of de Gustave van Nieuwenhuysestraat (1,3 km) op wandelafstand van de startlocatie.

KNOKKE-HEIST, EEN ZEE VAN SPORT

Sport jij regelmatig in Knokke-Heist? Dan investeer je alvast in je gezondheid en dat belonen we graag. Met het project Knokke-Heist, een zee van sport kan je een deel of zelfs volledig je inschrijvingsgeld terug verdienen. En dit zonder enige administratieve rompslomp. Makkelijk toch?

Het zeezwemmen Knokke-Heist maakt deel uit van dit project samen met 6 andere sportevents. Doe je mee aan 4 events dan verdien je de helft van je inschrijvingsgeld terug. Doe je aan alle 7 de events mee dan sport je in 2024 bijna volledig gratis in Knokke-Heist. Als dat geen beloning is !

Klik hier voor meer info en om te zien welke events er meedoen.

CONTACT

Sportdienst Knokke-Heist
E. Verheyestraat 14, 8300 Knokke-Heist
Tel 00 32 (0)50 630.480

zeezwemmen@knokke-heist.be