Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Zwintriathlon 9 x 21: negen getuigenissen van deelnemers die aan één of meerdere van de 21 edities deelnamen

Getuigenis Patrick Crevits

Ik was vroeger een verstokte roker. Ik ben ermee gestopt maar was een goeie 10 kg bijgekomen. Ik vond dat ik daar ook iets moest aan doen en begon te trainen. Eerst lopen en fietsen, nadien is zwemmen erbij gekomen.

Eén van de eerste wedstrijden die ik aandurfde was de Zwintriathlon. Ik vond het een heel leuke wedstrijd. Sindsdien zijn er veel wedstrijden gevolgd waarbij ik zeker de Zwintriathlon als telkens weerkerende wedstrijd er met plezier bijnam. Ik ben nog altijd blij dat ik ze kan meedoen in goede gezondheid en zonder kwetsuren. Ook de komende jaren hoop ik dat ik gezond mag blijven en de komende edities kan blijven deelnemen aan deze goed georganiseerde en sfeervolle wedstrijd.

Patrick Crevits

Getuigenis Jacques Danneels

De Zwintriathlon! Voor mij is dit een begrip in mijn sportgebeuren. Net als de verjaardag van mijn vrouw en kinderen, de dag van het oprichten van mijn sportclub 'Running Team Knokke-Heist' en de daarbij horende duatlon- en triatlonploeg DTC Knokke-Heist, de eindejaarsfeesten, de éénentwintigste juli ... is dit een dag waar ik naartoe leef.

Elke jaar, vanaf april, wordt de aandacht gevestigd op de Zwintriathlon. Dan komen de eerste wedstrijden en trainingen ter voorbereiding. Eind juli stijgt de koorts. In de Damse Vaart, tijdens het fietsen op de wegen in en rond Knokke-Heist en tijdens het lopen zie je dat ook andere atleten druk bezig zijn met hun voorbereidingen. Deze sfeer vind ik prachtig. Knokke-Heist en Sluis worden tijdens die periode het walhalla van de triatleet.

Buiten wat je zelf persoonlijk moet regelen voor je eigen uitrusting, fiets en voeding, kun je op de dag van de wedstrijd op je beide oren slapen, want de organisatie is perfect. Wij weten intussen als “anciens” dat de sportdienst van Knokke-Heist alles tot in de puntjes heeft voorbereid en niets aan het toeval overlaat.

De Zwintriathlon is en blijft een trendsetter, zowel in haar organisatie als bij de persoonlijke uitrusting van iedere atleet.

Als ik bekijk met wat voor materiaal ik mijn eerste Zwintriathlon heb gedaan en dat vergelijk met wat ik nu gebruik, is dat een verschil van dag en nacht. En toch deed ik het. Bij de eerste edities was het parcours zelfs wat heroïscher. Dan moest je enkele keren de kasseien trotseren in de Hazegrasstraat. Een stukje Paris-Roubaix in de Zwintriathlon. Verdomd lastig, maar het had zijn charme en was toch leuk om het telkens te kunnen overwinnen.

Onvergetelijke momenten zijn natuurlijk wanneer je door je familie, vrienden en supporters op het parcours wordt aangemoedigd om nog dat laatste van jezelf te geven en in een goede eindtijd binnen te komen. Dat geeft je vleugels.

Zelf ben ik ook één van de gelukkigen die via de Zwintriathlon en met dank aan Frank De Maere Juweliers uit Knokke een prachtig horloge heb mogen winnen.

Ondertussen hebben ook mijn echtgenote, dochter en zoon de Zwintriathlonmicrobe te pakken. De opvolging is verzekerd.

Jacques Danneels

Getuigenis Bernard Deleener

Mijn deelname aan de eerste Zwintriathlon vertrok vanuit een weddenschap. Daarna kreeg ik de sportmicrobe te pakken en sloot ik mij aan bij het toenmalige Triatlon Team Knokke-Heist. Mijn nieuwe passie kende in 2008 een hoogtepunt met een eerste succesvolle deelname aan een Ironman: die van Klagenfurt in Oostenrijk. Ondertussen staan er al 11 op mijn conto en richtte ik de Ironman Club Knokke-Heist mee op. Via de website volg ik alle resultaten van Knokke-Heistenaars die deze lange afstandswedstrijden doen.

In 2012 dreigde een blessure roet in het eten te gooien. Maar gekwetst of niet, ik wilde en zou deelnemen aan de Zwintriathlon. Lopen was niet aan de orde, waardoor ik de 10 km heb gestapt, met een verklarend briefje op de buik en rug. (Keep on Walking …) Dit leidde bij sommige toeschouwers tot reacties van onbegrip, bij de meesten evenwel tot extra aanmoedigingen.
Gezien mijn revalidatie in 2013 nog niet helemaal voorbij was, wilde ik met mijn deelname vooral bijdragen aan de ‘legacy’ van de Zwintriathlon door mijn eigen wedstrijd te filmen met een Go Pro camera. Zo kruipen we in de huid van de triatleet en zullen we zien hoe deze de wedstrijd ervaart. Mijn cadeau aan de Zwintriathlon!

Bernard Deleener

Getuigenis Kurt Jodts

Vijftien jaar geleden: op een nachtelijk uur in een cafeetje dat toen nog du Nord heette, werd het beslist. We zouden met wat vrienden meedoen aan de Zwintriathlon. Na een paar loopjes, zwemsessies en fietstoertjes meenden we er dan ook volledig klaar voor te zijn.De eerste keer Zwintriathlon en alles was nog onbekend en dus relaxt. Ondergetekende stond nog op het houten plankier wat te babbelen toen het startschot al over het water galmde . Onmiddellijk een achterstand van een 50-tal meter, maar wie kon het schelen, er was maar 1 wave dus alle tijd van de wereld. Er was niemand die over je zou komen zwemmen. Wetsuits was iets voor de trunten die het koude water niet aandurfden … Dat je daardoor een beter drijfvermogen had, was nog niet tot ons doorgedrongen. Triatlonpakjes waren al helemaal niet ingeburgerd waardoor na het zwemmen menig naakte mannen en vrouwen zich stonden af te drogen en om te kleden op de parking. De meeste fietsen die toen bovengehaald werden zouden vandaag de toegang tot de fietsparking ontzegd worden. Dat de winnaar zijn cheque al vasthad toen ik de loopproef nog moest beginnen was ontnuchterend en betekende voor mij zoiets als de spreekwoordelijke man met de hamer. Dat de pistolet aan de finish, aangereikt door huidig schepen Kris Demeyere omdat ik er toch wat wittekes uitzag, mijn maag niet kon bekoren moest ik er na de finish als bijwerking maar bijnemen.

Er stond gelukkig een emmer in de buurt. Op dat moment had ik nooit gedacht dat ik met enkele bevoorrechten alle 15 edities zou uitdoen en hier voor jullie mijn impressie zou mogen neerpennen.

De Zwintriathlon: Hét sportevenement dat de bewoners van Knokke-Heist aangezet heeft tot sporten.

Dankzij de Zwintriathlon begonnen honderden, neen, zelfs duizenden te zwemmen, fietsen en lopen.
Dankzij de Zwintriathlon werden ontelbare vriendschapsbanden gesmeed.
Dankzij de Zwintriathlon zagen talrijke sportclubs het daglicht en werd onze eigen Kneistse 3TK-triatlonclub de grootste van België.
Dankzij de Zwintriathlon werd een blijvende druk gevoerd om een prachtig zwemcomplex te realiseren.
Dankzij de Zwintriathlon ontstonden enorm populaire events zoals o.a. de Iron Kid, de Finishers Triatlon, de Iduathlon, de Zwemloop en de Tussen 2 Feestenloop.
Dankzij de Zwintriathlon is het nog zoveel leuker en zijn we nog meer bevoorrecht om in Knokke-Heist te wonen (al was het maar omdat we ons iets makkelijker konden inschrijven).
Dankzij de Zwintriathlon ben ik tot het besef gekomen dat mijn maag noch spaghetti met gemalen noten noch spaghetti met bruine suiker verdraagt.
Dankzij de Zwintriathlon werd het niveau van sportevenementen omhoog gestuwd … De inzet , vakkunde en professionalisme van het hele organisatieteam laat velen bleek worden en zijn vast en zeker een voorbeeld voor evenementen in binnen- en buitenland.

Elk jaar zorgt de Zwintriathlon ervoor dat ik nog steeds één van de dingen doe die mij het meest plezier en voldoening bezorgen, nl. sporten.
Alvast van harte een superhartelijke proficiat aan de Zwintriathlon en een absolute dikke merci voor de mooie momenten die het mij bezorgd heeft.”

Kurt Jodts

Getuigenis Geert Provoost

Sinds 1997 heb ik al aan meer dan zeventig triatlons deelgenomen maar aankomen op het strand van Knokke is telkens één van de sportieve hoogtepunten van het jaar!

Geert Provoost

Getuigenis Nicolas Sabbe

Of het nu een op een zomerse dag is of op een dag met veel regen en wind, op de Zwintriathlon is er steeds die plezante en aangename ambiance. Van in het begin al een creatieve en gaandeweg perfecte organisatie waar er een perfecte mix is tussen recreatieve en professionele atleten. Dit in een prachtig decor tussen polder en strand, waarna er hier en daar in Knokke nog een feestje losbarst.

Nicolas Sabbe

Getuigenis Peter Vanderkeilen

Begin september 1999 lag ik voor het eerst in het water voor de start van een triatlon. 100 m verder zat mijn triatloncarrière er bijna op na een trap in mijn maag, waarbij atleten over me heen zwommen en ik ontelbare slokken kanaalwater binnenkreeg. Niettemin deed ik verder en een kleine 3 uur later kwam ik met zalig gevoel over de finish. De start van ontelbare prachtige momenten en hoogtepunten.

Alle volgende edities was hete iedere keer precies weer thuiskomen met al die bekende gezichten, ondanks het feit dat de Zwintriathlon jaar na jaar groeide en beter werd. Jaar na jaar was de Zwintriathlon een feest door de schitterende organisatie, het mooie parcours, de enthousiaste supporters, de vriendschappelijke sfeer onder de deelnemers … Persoonlijk heb ik ooit slechts aan 1 andere wedstrijd deelgenomen die wat combinatie van deze factoren aan Knokke-Heist kan tippen.

Maar daarnaast zijn er de kansen die ik dankzij de Zwintriathlon gekregen heb. Zonder mijn deelnames aan deze wedstrijd was ik nooit gevraagd geweest voor Code Roth en had ik zowel Roth als Nice niet op mijn palmares staan.

Maar uiteindelijk is de Zwintriathlon meer dan die ene dag. Voor mij horen er ook de andere organisaties van de sportdienst in Knokke-Heist bij zoals het zeezwemmen, de strandlopen of de iDuathlon. Ideaal als voorbereiding en allemaal ook goed georganiseerd. En zonder Zwintriathlon ook geen 3TK die ervoor zorgt dat een heel individualistische sport echt een ploegsport geworden is.

Ik hoop dus dat deze Zwintriathlon niet mijn laatste is maar dat er nog heel erg veel zullen volgen …

Peter Vanderkeilen

Getuigenis Luc Vanmaele

De Zwintriathlon heeft sinds de start zijn eigen ‘speciaal’ karakter en is een feest voor zowel de pure recreant als de toptriatleet. Door de unieke locaties, de perfecte organisatie en de aparte sfeer is het elk jaar opnieuw een absoluut hoogtepunt in het seizoen! Het is ook ongelooflijk hoeveel Knokke-Heistenaars via de Zwintriathlon de sportmicrobe te pakken hebben en actief zijn en blijven.

Het is steeds een eer om deel te mogen nemen aan dit triatlonfeest. Ik hef dan ook graag het glas (energiedrank) op jullie organisatie en wens jullie nog een heel lange en mooie toekomst!

Luc Vanmaele
Peter van de Ironman club Knokke-Heist

Getuigenis Jordaan Verwilst

Als deelnemer van het eerste uur, zie ik 4 redenen waarom de Zwintriathlon populair is bij de mannelijke toppers en bij de vrouwen:

  • een super organisatie
  • een mooi zwemparcours
  • een prachtig fietstraject
  • een subliem loopparcours

Hoewel de Zwintriathlon qua deelname in grote mate een Knokke-Heistse en Vlaamse aangelegenheid is, mag de rol van Sluis in de organisatie zeker niet vergeten worden. Het zwemonderdeel in de idyllische Damse vaart speelt zich volledig af op het grondgebied van Sluis en een groot gedeelte van het fietstraject gaat door de Nederlandse polders, richting Knokke-Heist, waar het loopparcours volledig wordt afgewerkt op de Zeedijk, tussen het pittoreske Duinbergen en het mondaine Zoute.

Door dit schilderachtig parcours behoort de Zwintriathlon tot het hoogste niveau in Nederland en België.

De ontstaansgeschiedenis van de Zwintriathlon is opmerkelijk. Dit evenement gaat reeds terug tot 1997, toen nog een initiatief van de sportclub Casino Knokke met mezelf en Ernest Dobbelaere als drijvende krachten. Maar ook met de volledige medewerking van de gemeente Knokke-Heist, hotel La Réserve en het Casino van Knokke. Uit dit sportclubje is de huidige Zwintriathlon ontstaan in 1999 en verder uitgewerkt door de sportdienst van Knokke-Heist.

Het meest opmerkelijke van de Zwintriathlon is dat het open staat voor iedereen, zowel voor de recreanten als voor de proftriatleten. Mede hierdoor zijn er triatlonclubs in de gemeente ontstaan waar iedereen welkom is. Iedereen geeft er het beste van zichzelf. Deze clubs begeleiden verder ook menig beginnende en gevorderde triatleten. Met de komst van Sportoase en de Swimclass heeft de Zwintriathlon nog een grotere aantrekkingskracht gekregen.

Om af te sluiten vind ik een woord van dank op zijn plaats, want zonder deze mensen zou er geen enkele sportactiviteit mogelijk zijn: de gemeente Knokke-Heist, de gemeente Sluis, de sportdienst van Knokke-Heist, de sportdienst van Sluis, alle sponsors en zeker niet te vergeten alle vrijwilligers.

Jordaan Verwilst
Medeoprichter van de Zwintriathlon