Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Budgetmeter

Omschrijving

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Die kaart plaatst u in de budgetmeter voor gas of elektriciteit en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken.

Procedure

Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Er bestaan naast de gewone budgetmeters ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter . Bij de digitale budgetmeter kunt u uw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart.
 • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen.
  • De kaart voor gewone budgetmeters kunt u opladen in een oplaadpunt.
  • Een digitale budgetmeter kunt u online opladen maar ook bij een oplaadpunt.
 • Waar zijn er oplaadpunten? In elke gemeente is er minstens 1 plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij het OCMW. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De meeste OCMW's aanvaarden geen cash geld. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet u eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. U krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kunt u dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
 • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
 • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Oplaadpunten in Knokke-Heist:

 • Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1, 8301 Knokke-Heist
 • Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist

Bedrag

De budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

U betaalt voor uw verbruik:

 • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
 • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.