Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Bouwadvies voor duurzaam en ecologisch (ver)bouwen

Mijn VerbouwPremie: 1 loket voor Vlaamse renovatie- en energiepremies

Mijn VerbouwPremie is het nieuwe online loket van de Vlaamse overheid voor de aanvraag van premies voor renovatie en energiebesparende investeringen. Hebt u plannen om uw muren, vloer of dak te renoveren en te isoleren? Zijn uw ramen aan vervanging toe? Plaatst u nieuwe leidingen voor elektriciteit of sanitair? Of investeert u in een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler? Met 1 loket en een vereenvoudigde procedure is het nog makkelijker om premies te vinden en aan te vragen.

 • Voor wie? Voor al wie investeert in een bestaande woning, bestaand appartement, appartementsgebouw of bedrijfspand.
 • Voor wat? Er zijn premies in volgende categorieën: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, vloerrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk, binnenrenovatie, investeringen in hernieuwbare energie, en vernieuwing van elektriciteit en sanitair.
 • Welk bedrag? Het bedrag van de premie hangt voor woningen af van het totale gezinsinkomen en de samenstelling van het gezin. Voor bedrijfspanden gaat het om een vast bedrag per m2 of per installatie.

Ontdek via de simulator op welke premies en premiebedragen u recht hebt.

Financier uw verbouwing met Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 juli 2022 ook de renteloze Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Deze lening kan aangevraagd worden voor wie in de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie zit. Daarnaast komen ook private verhuurders en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor in aanmerking.

Een energiezuinig huis? Kinderspel met ENERGIEhuis WVI

Inwoners van Knokke-Heist kunnen terecht bij het ENERGIEhuis WVI met al hun vragen rond renovatie en energie(besparing): www.wvi.be/energiehuis.

Met het ENERGIEteam van WVI wordt dit voortaan kinderspel: van premies, leningen en fiscale kortingen die je kan krijgen als je je woning energiezuiniger maakt tot informatie over hoe je kan investeren in hernieuwbare energie.

Het ENERGIEhuis WVI staat onze inwoners bij met raad en daad.

Zo krijg je energie- en renovatieadvies dat perfect op maat van jouw woning is, gemakkelijk, objectief en betrouwbaar. Het ENERGIEteam biedt eerste hulp bij energievragen, helpt inwoners op weg om hun energiefactuur onder controle te houden, vraagt offertes op bij aannemers en/of begeleidt de renovatiewerken van A tot Z.

Enkel bepaalde (kwetsbare) doelgroepen kunnen nog een energielening renteloos afsluiten tot 15.000 euro. Meer info over deze lening vind je op energiehuis-energielening.

Energiesnoeiers

Je bent particulier en wil besparen op je energiefactuur?
Energie kost veel geld en energiefacturen kunnen vaak hoog oplopen. Het kan dus zeer interessant zijn om even stil te staan bij je energieverbruik en na te denken over manieren om dit verbruik te doen dalen. Vaak kan dit immers al door heel eenvoudige aanpassingen te doen in je woning. Hiervoor kan je een energiescan laten uitvoeren.

Energiescan

Via een energiescan komt u te weten hoe u thuis energie kunt besparen. Een energie-expert komt bij u thuis en geeft tips over uw verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de uitvoerder kleine energiebesparende maatregelen uit. U kunt hulp krijgen met vragen over uw energiefactuur.

Energiefactuur

Advies bij uw zoektocht naar de meest geschikte energieleverancier of vragen bij uw energiefactuur.

Instanties voor duurzaam of ecologisch bouwen en wonen

Ga je bouwen of verbouwen en wil je informatie of advies over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen?

Knokke-Heist biedt gratis advies via een renovatiecoach voor particulieren en een energiecoach voor bedrijven.

Bij Acasus, het steunpunt voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren van Provincie West-Vlaanderen, kan je terecht voor onafhankelijk advies over je bouwproject. Hun adviseurs screenen je plannen en bekijken waar je nog winst kan boeken in zowel comfort als budget. Je krijgt er een oplossing op maat voor zowel nieuwbouw, totaalrenovaties en beperktere aanpassingen (met de focus op duurzaamheid). Naast het bouwadvies beschikt Acasus ook over een expo in hun toonpunt te Veurne. Daar organiseren zij op regelmatige basis infosessies, workshops en opleidingen. Meer informatie kan je terugvinden op hun website www.acasus.be.

Je kan ook contact opnemen met het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw). Ze adviseren niet alleen over energiezuinig bouwen, maar houden ook rekening met de impact van een woning op de gezondheid.

Dakenscan

Is jouw dak goed geïsoleerd? Ontdek het met de dakenscan van Fluvius!

Wist je dat jouw woning het meeste warmte verliest via het dak, tot zelfs 30% van je totale warmteverlies!

Gelukkig kan je er iets aan doen. Meer zelfs: je dak is de ideale plaats om te starten met renoveren en zo je wooncomfort, de EPC-waarde én de waarde van je huis te verbeteren.

Fluvius nam onlangs een warmtefoto van de daken van onze gemeente. Zo kennen we de isolatiegraad van alle daken in jouw buurt, ook van jouw dak. Benieuwd hoe jouw dak scoort? Ontdek het via https://dakinzicht.fluvius.be/mijn-dak.

Hoe roder jouw dak kleurt, hoe meer warmte het verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.

Hulp nodig bij interpreteren van jouw dak? Het Energiehuis WVI, het energiehuis in jouw gemeente, helpt jou graag verder met gratis, onafhankelijk advies.

Tools om energie te besparen

Het Energiehuis stelt handige tools vrij ter beschikking om een beter inzicht te krijgen hoe je energie kan besparen.

Bij vragen rond het gebruik van deze tools of je hebt hup nodig, maak dan een gratis afspraak met één van onze medewerkers.

 • VREG V-test®: https://vtest.vreg.be
  • Via de V-test® van de VREG kan je snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier je de meest voordelige prijs biedt voor de levering van jouw elektriciteit en/of aardgas. VREG V-test® vergelijkt objectief alle contracten voor aardgas en elektriciteit, van alle energieleveranciers op de Vlaamse markt.
 • Zonnekaart Vlaanderen: https://apps.energiesparen.be/zonnekaart
  • Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler? Consulteer de zonnekaart en bekijk jouw dak en winst.
 • Mijn Warm Huis: https://www.warmhuis.be
  • Met de tool Mijn Warm Huis kan je testen hoe energiezuinig jouw woning is! Bekijk de mogelijkheden van jouw huis, download het stappenplan en bereken je winst.
 • Kennisplatform voor bouw & energie: https://bouw-energie.be
  • Gebruik de gratis rekenmodules om het energieverbruik van jouw project te berekenen.