Knokke-Heist bezoeken als toerist?

Bouwadvies voor duurzaam en ecologisch (ver)bouwen

Een energiezuinig huis? Kinderspel met ENERGIEhuis WVI

Inwoners van Knokke-Heist kunnen terecht bij het ENERGIEhuis WVI met al hun vragen rond renovatie en energie(besparing): https://www.wvi.be/energiehuis.

Met het ENERGIEteam van WVI wordt dit voortaan kinderspel: van premies, leningen en fiscale kortingen die je kan krijgen als je je woning energiezuiniger maakt tot informatie over hoe je kan investeren in hernieuwbare energie.

Het ENERGIEhuis WVI staat onze inwoners bij met raad en daad.

Zo krijg je energie- en renovatieadvies dat perfect op maat van jouw woning is, gemakkelijk, objectief en betrouwbaar. Het ENERGIEteam biedt eerste hulp bij energievragen, helpt inwoners op weg om hun energiefactuur onder controle te houden, vraagt offertes op bij aannemers en/of begeleidt de renovatiewerken van A tot Z.

Enkel bepaalde (kwetsbare) doelgroepen kunnen nog een energielening renteloos afsluiten tot 15.000 euro. Meer info over deze lening vind je op energiehuis-energielening.

Instanties voor duurzaam of ecologisch bouwen en wonen

Ga je bouwen of verbouwen en wil je informatie of advies over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen?

Voor vrijblijvend bouwadvies kan je terecht bij een adviseur van de Provinciale Steunpunten voor Duurzaam Bouwadvies. Die steunpunten geven ook infosessies, workshops en vormingen.

In West-Vlaanderen kan je bij Acasus (acasus.be/nl/home/) terecht voor onafhankelijk advies over je bouwproject. Onze adviseurs screenen je plannen en bekijken waar je nog winst kunt boeken in comfort en budget. Je keert terug met een oplossing op maat en concrete antwoorden. Zowel voor nieuwbouw als voor kleine verbouwingen of aanpassingen. Ook je architect is welkom.

Je kan ook contact opnemen met het Vlaams Instituut voor bio-ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw). Ze adviseren niet alleen over energiezuinig bouwen, maar houden ook rekening met de impact van een woning op de gezondheid.

Handige tools

 • VREG V-test®: https://vtest.vreg.be
  • Via de V-test® van de VREG kan je snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier je de meest voordelige prijs biedt voor de levering van jouw elektriciteit en/of aardgas. VREG V-test® vergelijkt objectief alle contracten voor aardgas en elektriciteit, van alle energieleveranciers op de Vlaamse markt.
 • Zonnekaart Vlaanderen: https://apps.energiesparen.be/zonnekaart
  • Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler? Consulteer de zonnekaart en bekijk jouw dak en winst.
 • Mijn Warm Huis: https://www.warmhuis.be
  • Met de tool Mijn Warm Huis kan je testen hoe energiezuinig jouw woning is! Bekijk de mogelijkheden van jouw huis, download het stappenplan en bereken je winst.
 • Kennisplatform voor bouw & energie: https://bouw-energie.be
  • Gebruik de gratis rekenmodules om het energieverbruik van jouw project te berekenen.