Hernieuwbare energie
Zonnepanelen plaatsen in Knokke-Heist
Je wil graag zonnepanelen plaatsen maar weet niet goed of dit mag? Gemeente Knokke-Heist heeft een overzichtskaartje gemaakt waarop aangeduid is welke stappen je moet ondernemen.
Het grondgebied is opgedeeld in 3 zones:
- Zone A (groen): In deze zone moet er geen omgevingsvergunning of -melding worden aangevraagd voor het leggen van zonnepanelen mits naleving van volgende voorwaarde:
- Ofwel het leggen van zonnepanelen of zonneboilers op een plat dak, tot maximaal 1 meter boven de dakrand, van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning, bedrijfswoning of gebouw.
- Ofwel het leggen van zonnepanelen of zonneboilers die geïntegreerd zijn in het hellende dakvlak, van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning, bedrijfswoning of gebouw.
- Zone B (rood): In deze zone moet er wel een omgevingsvergunning of -melding worden aangevraagd voor het leggen van zonnepanelen. De beslissingstermijn voor dergelijke vergunningsaanvraag is max. 105 dagen. De beslissingstermijn begint te lopen vanaf de dag na de datum dat de vergunningsaanvraag 'volledig en ontvankelijk' is verklaard.
- Zone C (blauw): In deze zone dient er contact opgenomen te worden met dienst Stedenbouw inzake het leggen van zonnepanelen.
Zonnekaart van VEKA
Via deze link kom je terecht op de Zonnekaart van Vlaanderen.
Met de Zonnekaart Vlaanderen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te tikken. U krijgt dan voor het hele dak en zelfs voor de afzonderlijke dakdelen een score:
groen = ideaal
geel = bruikbaar
oranje = beperkt bruikbaar of niet bruikbaar
De score is gebaseerd op de jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling. Die is plaatsgebonden en afhankelijk van de grootte, de oriëntatie en de helling van het dak. Ook de schaduw van andere gebouwen, bomen en zelfs een schouw speelt mee in het resultaat.
Brochures hernieuwbare energie provincie West-Vlaanderen
Om een toekomst met een mix aan duurzame energie uit te bouwen, zijn PV-installaties onmisbaar voor lokale productie van elektriciteit en/of warmte. Door te streven naar zelfvoorzienigheid worden we meteen ook onafhankelijk van de invoer van olie en aardgas uit soms onstabiele landen. De geldstroom van miljarden euro’s blijft zo in eigen regio. Toch roepen ook zonnepanelen soms vragen op. Omdat het vaak om dezelfde bekommernissen gaat heeft de provincie West-Vlaanderen een infobrochure over zonnepanelen opgesteld.
Ook over windturbines komen heel wat vragen naar boven, ook al zijn er op het grondgebied van Knokke-Heist geen aanwezig. De provincie West-Vlaanderen heeft een brochure opgesteld met antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over windenergie en windmolens en ook een beleidskader voor kleine windturbines. Ook Vlaanderen biedt informatie.