Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Dier gevonden

Omschrijving

Heb je een dier gevonden dat in nood verkeert? Hieronder lees je de stappen die je kan ondernemen om het dier te redden. Dode dieren op het openbaar domein (o.a. strand, graskanten, bermen, straat, ...) laat je best liggen. Deze dieren zullen via natuurlijke processen uiteindelijk verdwijnen. Bij verdachte omstandigheden (vermoeden van vergiftiging bijvoorbeeld) neem je best contact op met de Lokale Politie (T 050 619 600) of de Natuurinspectie West-Vlaanderen (M 0474 301 428; buiten kantooruren: M 0499 949 377; natuurinspectie.wvl.anb@vlaanderen.be).

Vogel gevonden

Een dode of zieke vogel

zie Vogelgriep | Knokke Heist (knokke-heist.be)

Geringde vogel

Vind je een geringde, dode vogel, raadpleeg dan deze website.

Een levende gevonden geringde vogel meld je best rechtstreeks op deze wesite.

Vind je een geringde reisduif, dan kan je dit melden via de website van de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond.

Jonge meeuw

Elk jaar ontvangen de gemeentelijke diensten heel wat oproepen en vragen rond jonge meeuwtjes die vast zitten op een terras, balkon of soms gewoon op straat. Dit gaat om meeuwen die pas zijn uitgevlogen maar nog niet goed kunnen vliegen. Dit is vooral in de maanden juni en juli. Vaak zijn de ouders wel in de buurt, maar kan je ze niet altijd zien.

Voor jonge meeuwen in nood zijn er volgende opties:

  • Plaats de meeuw terug in het nest of op een hoger gelegen plek waar de oudervogels hun jong verder kunnen grootbrengen.
  • Breng het dier in een doos (voorzien van verluchtingsopeningen) naar het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende ofwel naar de Lokale Politie zodat een vrijwilliger het daar kan ophalen.
  • Neem contact op met de brandweer via 112 en meld dat het om een dier in nood gaat.

Breng de vogel zeker niet naar het Zwin Natuur Park. Daar is er geen opvang of verzorging voor vogels mogelijk.

Kan je niet bij het gekwetste dier of durf je de gekwetste vogel niet op te pakken, neem dan contact op met de hulpdiensten (112). Let wel, de brandweer komt enkel tussenbeide indien het om een dier in nood gaat. Een jonge vogel die nog wat onwennig is tijdens zijn eerste vliegpogingen is geen dier in nood.

Opvangcentrum

Tenslotte kan je ook rechtstreeks contact opnemen met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende op het nummer 059 806 766. Het is elke dag open van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur (adres: Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende). Hier geldt hetzelfde: het opvangcentrum zal enkel langskomen als het dier in nood is.

Wild zoogdier

Heb je een ziek, gewond of hulpbehoevend wild zoogdier (egels, vleermuizen, wild konijn, haas, steenmarter, wezel, vos, ...) gevonden, maak dan gebruik van enkele EHBO-tips van het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren te Oostende. Je kan het gekwetste dier best afleveren bij de lokale politie of brandweer . Vervolgens voeren vrijwilligers de gekwetste dieren in speciale kisten vanuit Knokke-Heist naar Oostende.

Je kan natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren op het nummer 059 80 67 66. Het is elke dag open van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur (adres: Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende).

Zeehonden

Levende zeehonden
Op het strand vind je vaak gezonde dieren, die gewoon komen uitrusten. Op zandplaten in de Westerschelde worden ze meestal niet verstoord, op onze stranden helaas wel. Merk je een zeehond op en verdwijnt hij als je dichterbij komt, laat het dier met rust. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan meer dan 3 uur duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders. Hou daarom zeker 20 meter afstand. Dit dier is niet ziek. Wees steeds voorzichtig en hou je hond aan de lijn.

Zeehonden in moeilijkheden zien er mager uit, liggen vaak niet met kop en achtervinnen omhoog, en zijn zeer gemakkelijk te benaderen; mogelijk zijn ze ook gewond. Hou ook hier je hond aan de lijn.

Bij het spotten van een rustende of gekwetste of verzwakte zeehond kan men bellen naar het noodnummer +32 491 743 278 van het NorthSealTeam (www.northsealteam.be), zodat een vrijwilliger van één van de 10 kustgemeenten direct kan verwittigd worden en ter plaatse kan komen om de zeehond te beschermen en, indien nodig, SeaLife Blankenberge: +32 50 42 43 00 of +32 477 34 58 90 te bellen.

Is een zeehond dood aangespoeld, contacteer dan de BMM die het dier zal (laten) ophalen. Indien het een te groot dier betreft zal het wetenschappelijk onderzoek ter plaatse organiseren en overleg plegen met de diensten die instaan voor het verwijderen van de resten. Bel +32 59 70 01 31.

Dode of dieren in nood moeten ter plaatse blijven liggen!

Dolfijn- en walvisachtigen

Is een dolfijn of walvis dood aangespoeld, contacteer dan de BMM die het dier zal (laten) ophalen. Indien het een te groot dier betreft zal het wetenschappelijk onderzoek ter plaatse organiseren en overleg plegen met de diensten die instaan voor het verwijderen van de resten. Bel +32 59 70 01 31.

Mariene diersoorten

Voor gevallen van aanspoeling van andere beschermde soorten (buiten vogels), zoals zeeschildpadden, reuzenhaaien, etc., contacteer de BMM: +32 59 70 01 31.

De BMM plaatst een aantal basisgegevens over strandingen van zeezoogdieren en opmerkelijke waarnemingen van beschermde soorten op hun website.

Waarnemingen van zeezoogdieren kan je melden via dolphin@mumm.ac.be.

Exotische zoogdieren

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek vangt exotische diersoorten zoals chimpansees, leeuwen, damherten, wasberen, berberaapjes… op. Het Natuurhulpcentrum heeft speciaal voor deze - vaak gevaarlijke - exotische wilde dieren een aparte vleugel met zwaar beveiligde kooien en een quarantaineafdeling.

Natuurhulpcentrum vzw
Industrieweg Zuid 2051
3660 Opglabbeek
+32 89 85 49 06
www.natuurhulpcentrum.be
info@natuurhulpcentrum.be

Inheemse amfibieën en reptielen

Zie je een verdwaalde of in nood verkerende kikker, pad, salamander, schildpad, hazelworm of hagedis, neem steeds contact op met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende op het nummer +32 59 80 67 66. Zet hem niet ergens anders uit of verzorg die zelf niet.

Uitheemse amfibieën, reptielen, spinnen, schorpioenen…

Waterschildpadden zijn regelmatig geziene gasten. Ooit gekocht om in een klein aquarium te houden, met als enige groen een plastieken palmboom. Maar die diertjes blijken te groeien en worden niet meer zo leuk gevonden. Met als resultaat dat deze dieren worden gedumpt of uitgezet in het nabije park. Indien je een waterschildpad vindt, dan doe je die in een plastieken bak met een natte handdoek.

Indien je een slang, schorpioen of een spin vindt, bel dan zo snel mogelijk met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende op het nummer +32 59 80 67 66.. Pak het dier nooit zelf!

Meer info?