Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

5 december: Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

Op 5 december 2023 is het opnieuw Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Op die dag zet het gemeentebestuur maar al te graag onze vrijwilligers in de bloemetjes voor al hun inspanningen. Een mooie gelegenheid dus om één van onze vele vrijwilligersclusters in de kijker te zetten, namelijk de zorg.

Onze zorginstellingen kregen het tijdens de coronaperiode hard te verduren. Medewerkers stootten op hun eigen limieten en onze gezondheidszorg kwam onder grote druk te staan. Vrijwilligers werden en blijven een onmisbare schakel in de werking en heel wat mensen toonden hen van hun solidairste kant. Zo ook vrijwilligers Mieke en Leopold. Zij zetten elke week hun beste beentje voor om patiënten en bezoekers van AZ Zeno en het Warm Nest, een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker, hun familie en vrienden in hun zoektocht naar informatie, een luisterend oor of contact met lotgenoten. Vandaag draaien we de rollen even om en luisteren we dus graag naar onze gouden vrijwilligers.

Waar ben je actief als vrijwilliger?

Mieke:
Op maandagnamiddag sta ik op de spoedafdeling. Op dinsdag vind je mij in de namiddag in het Warm Nest, ons inloophuis.

Leopold: Ik ben actief op campus Blankenberge van AZ Zeno en op de petanque van dienstencentrum De Bollaard in Blankenberge.

Hoe lang ben je al actief als vrijwilliger en waaruit bestaat je takenpakket?

Mieke:
Ik ben een zestal jaar actief als vrijwilliger. Op spoed breng ik de patiënten naar de afdeling radiologie voor hun consultatie. Na het ontslag van de patiënt ruim ik op en vul ik de boxen aan. Verder geef ik reiki in het warm nest en verzorg activiteiten.

Leopold: Sinds 2001 sta ik in voor het vervoer van patiënten in diverse diensten. Later, na de verhuis van die diensten naar de campus Knokke, hielp ik bij het vervoer van patiënten op de dienst geriatrie en hielp ik in de oefenzaal samen met de kinesiste.

Waarom koos je voor AZ Zeno?

Mieke: Als verpleegkundige deed ik jaren één dag in de week vrijwilligerswerk. Toen we verhuisden naar hier, vond ik het belangrijk om in mijn nieuwe omgeving een meerwaarde te bieden in AZ Zeno. Ik voelde me er direct thuis en enorm gewaardeerd.

Leopold: Ik ben erin gerold dankzij een andere vrijwilliger. Ik vind het mijn taak mensen te helpen als sociaal ingestelde persoon.

Waarom doe je vrijwilligerswerk en wat vind je er zo leuk aan?

Mieke:
Zorgen voor mensen is een rode draad doorheen mijn leven. Het geeft je energie en het gevoel dat je ondanks je pensioenleeftijd nog veel kan betekenen. Verder leer je steeds nieuwe mensen, collega’s en vrienden kennen en dat brengt positiviteit.

Leopold: Vrijwilligerswerk geeft je een zekere vorm van voldoening en je krijgt er waardering voor van het personeel op de dienst.

Vrijwilligerswerk betekent voor mij…

Mieke: Actief deelnemen aan het leven, bijscholing, jezelf verder ontplooien en verrijken. Jezelf nuttig maken in de maatschappij.

Leopold: Een vorm van tegemoetkoming voor de maatschappij en het prachtig contact met de andere vrijwilligers. Het respect van de verantwoordelijke vrijwilliger en de directie van het ziekenhuis.

Knokke-Heist profileert zich als geëngageerde gemeente en dit onder meer door de onmisbare steun en inzet van meer dan 1000 vrijwilligers. We hebben ze broodnodig! Interesse om zelf vrijwilliger te worden? Bekijk dan alle vacatures op www.knokke-heist.be/vrijwilligerswerk .

Wil jij zorgvrijwilliger worden in Knokke-Heist? Neem gerust contact op met onderstaande organisaties.

AZ Zeno ziekenhuis

Veronique Defruyt Veronique.defruyt@azzeno.be 050 53 42 05

Warm Nest – ontmoetingsplaats voor mensen met kanker

Ann Nackaerts ann.nackaerts@azzeno.be 050 53 50 50

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter