Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Selectieve inzameling van bioafval van particulieren pas vanaf 1 januari 2026 in Knokke-Heist

De Vlaamse Regering streeft naar een aanzienlijke daling van de hoeveelheid restafval per inwoner tegen 2030. In een deel van Vlaanderen geldt vanaf 1 januari 2024 de verplichting om bioafval, ook bekend als GFT (groente-, fruit- en tuinafval), selectief in te zamelen. Onder synoniemen als "organisch afval" en "keukenafval" vallen alle resten afkomstig van organische materialen, zoals voedseloverschotten, groente- en fruitschillen, tuinafval, en andere vergankelijke items. Voor meer info, zie Groenafval en gft (vlaanderen.be)

Uitstel tot 1 januari 2026

In Knokke-Heist zijn er echter geen veranderingen gepland in 2024. De gemeente heeft met succes uitstel verkregen tot 1 januari 2026 om een doordacht plan te ontwikkelen, dat momenteel in samenwerking met het bestuur wordt uitgewerkt. De gemeente benadrukt het belang van duurzaamheid en moedigt inwoners aan om bewust om te gaan met bioafval.

Vermijden van bioafval in restafvalzak

Knokke-Heist heeft zich al vele jaren ingezet voor duurzaamheid, met bijzondere aandacht voor het vermijden van bioafval in de restafvalzak. Inwoners worden aangemoedigd om bij te dragen door thuis te composteren (zie gemeentelijke subsidie voor aankoop van een compostvat), kippen te houden en bewust om te gaan met voedselvoorraden en koelkastinrichting.

Sinds 1 januari 2024 verplichte selectieve ophaling van bio-afval voor bedrijven en handelaars

Voor de particuliere inwoners van Knokke-Heist blijft alles voorlopig zoals het is. Bedrijven en handelaars moeten echter sinds 1 januari 2024 bioafval wel selectief inzamelen. Huishoudelijk afval valt hier niet onder en bedrijven kunnen hiervoor terecht bij private inzamelaars. Voor meer informatie kan je terecht op: AGSO Knokke-Heist | Bedrijven

Ophaling tuinafval blijft onveranderd

Voor tuinafval verandert er niets. De bestaande mogelijkheden blijven ongewijzigd. Inwoners kunnen hun tuinafval afleveren op het recyclagepark of gebruikmaken van de abonnementenservice voor huis-aan-huis ophaling. Let op: deze inzameling is specifiek bedoeld voor tuinafval, niet voor etensresten. Meer info hierover lees je op AGSO Knokke-Heist | Ophaling tuinafval

Knokke-Heist zal tijdig en uitgebreid communiceren wanneer er verdere ontwikkelingen zijn. Samen streven we naar een duurzamere en groenere toekomst!

Vertel het verder

Via Facebook Via Twitter