Knokke-Heist bezoeken als toerist?
Ja Nee

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind is er voor elke vraag, elk kind, elke jongere van in de wieg tot de leeftijd van 25 jaar.

‘Knokke-Heist geeft elk kind kansen’ zette de bakens hiervoor uit dankzij een samenwerking met verschillende partners zoals het basisonderwijs, vrijetijdsaanbieders, welzijnsorganisaties …

Waar acties en activiteiten zoals de sensibiliseringscampagne op Werelddag van Verzet tegen Armoede, de ontmoetingsplaats ‘De Living’, het Geefplein, de Spelletjesnamiddag … voornamelijk gericht waren op kinderen tot aan de lagere school, betrekt het Huis van het Kind nu ook de ‘jongeren’ als doelgroep. Het samenwerkingsverband wordt uitgebreid met secundaire scholen en organisaties/diensten die zich specifiek richten tot jongeren.

Het Huis van het Kind sluit ook perfect aan bij het concept van het Sociaal Huis op het Kraaiennestplein. Op één centrale plaats krijg je informatie en verwijst men door als het nodig is.

Wat is het Huis van het Kind?

Welkom! Kom binnen!

Ja hoor, je bent binnen getreden in het Huis van het Kind.

Je kan hier, als ouder en jongere, terecht met al je vragen over opvoeden en opgroeien.

Je krijgt advies op maat over: zwangerschap en geboorte, de zorg voor je baby, peuter en kleuter, het grootbrengen van je kind en tiener.

Verder kan je ook andere ouders ontmoeten en tips uitwisselen, spelen met je kind (en andere kinderen) en workshops volgen. Geen vraag te gek,… wij helpen je graag!

Heb je een vraag, maar weet je niet welke organisatie je hiermee kan helpen? Surf even door deze website of spring even binnen bij een fysieke partner van het Huis van het Kind (zie partners). Hier luisteren ze naar je vraag en zoeken samen naar het antwoord of de organisatie die je verder kan helpen.

Partners huis van het kind

Zwanger/Baby

Zwanger worden

Een zwangerschapswens? Of je bent al een tijdje aan het proberen? Je bent al zwanger geweest, maar je had jammer genoeg een miskraam…

Je kan hiervoor terecht bij:

Zwanger zijn

Je hoort het vaak: de zwangerschap is een van de mooiste tijden van je leven. Hopelijk vind jij dat ook of ervaar jij dat toch anders? Je maakt immers veel lichamelijke en geestelijke veranderingen mee. En je moet zo veel in orde brengen. Kraamgeld, kinderopvang, je bevalling,...

Je kan hiervoor terecht bij:

Na de geboorte

Na de geboorte van je kind ziet jouw leven er helemaal anders uit. Wij willen jou, en je baby, graag ontmoeten. Maak een afspraak bij het gratis consultatiebureau van Kind en Gezin.

Zij onderzoeken de groei, gezondheid en ontwikkeling van je baby. Ze geven advies over (borst)voeding en opvoeding van je kleine spruit en geven, enkel met jouw toestemming, vaccins tegen kinderziektes. De gehoortest wordt eveneens gratis door Kind en Gezin uitgevoerd.

Ben je bezorgd over de ontwikkeling van je baby? Vind je dat hij minder eet of lijkt het of je baby wel heel de dag door kan eten? Wil je wat meer informatie over borst- of flesvoeding, over die huilbuien ’s avonds of heb je een medische vraag?

Je kan hiervoor terecht bij:

Workshops

Na negen maanden veilig in je buik, is jouw baby klaar om de wereld te ontdekken. Heb je zin om de band met je baby te versterken? Dan is een workshop een aanrader.

Momenteel staan er geen workshops op de planning.

Peuter/Kleuter

Wat gaat de tijd snel.

Van kleine hummel naar flinke peuter en kleuter.

Wijzen, willen, weigeren, eisen, fronzen, huilen, schreeuwen.

Die peuters weten wat ze willen…

Dit is een fase vol verwondering, bij de peuter maar ook bij jou.

De peuter verwondert zich over de wereld om zich heen.

Jij verwondert je over hoe jouw peuter deze verwondering non-verbaal uit.

Jouw peuter wordt een gelukkige kleuter, ze kunnen woorden toevoegen aan hun emotie. Dat maakt het net iets makkelijker. Niet makkelijk genoeg?

Je zit misschien toch nog met heel wat vragen.

Je kan hiervoor terecht bij:

Lagere school

Het is zo ver: je kind gaat voltijds naar school. Nu verandert er veel. Je zoon of dochter leert lezen, schrijven, wordt mondiger,… Soms een uitdaging, maar ook een heel toffe tijd. Het huis van het Kind is er voor jou, met advies en heel veel tips.

School

Tijd om je kind aan te melden voor de lagere school. Weet jij al waar ze naar toe zullen gaan? Hier vind je een overzicht van de verschillende lagere scholen van Knokke-Heist.

Huiswerk

Voor sommige kinderen zijn de omstandigheden niet optimaal om huiswerk te maken. Als anderstalige ouder slaag je er niet altijd in om je kinderen de gepaste huiswerkbegeleiding te geven omdat je de taal onvoldoende beheerst en/of onvoldoende bekend bent met de heersende schoolcultuur. Of misschien heb je thuis een gezinssituatie waarbinnen het huiswerkgebeuren minder gestructureerd verloopt. Dan moet je bij de medewerkers van de huiswerkklas zijn. Zij helpen je graag.

Leren leren

Heb je als kind, jongere of ouder vragen over leerontwikkeling, taal en spraak, werkhouding, intelligentie, dan kan je terecht bij een CLB met al je vragen over leren en studeren.

Heb je een zorg over leren en studeren, dan onderzoekt het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) wat de mogelijkheden voor je zijn door gesprekken met jou en/of je kind en een doorverwijzing naar gepaste hulpverlening. Neem voor meer informatie contact op met het CLB verbonden aan je school. Er zijn geen wachttijden. Een afspraak wordt gepland binnen de 14 dagen na een 1ste contact.

Vrije Tijd

Knokke-Heist beschikt over een rijk verenigingsleven. Het vrijetijdsaanbod voor jongeren tussen 5 en 23 jaar lijkt onuitputtelijk. Jeugdverenigingen, sportkampen en -clubs, MAAK, vakantie+, familievoorstellingen, jeugdhuis 't Verzet, ... Je leest het: een uitgebreide waaier met voor elk wat wils. Een actueel overzicht van alle jeugdverenigingen in Knokke-Heist vind je op de website van de gemeente Knokke-Heist, de belangrijkste vind je hier.
Met de UitPas, een vrijetijdspas, kan je voordelig deelnemen aan tal van cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten. Je spaart telkens punten die je kan inruilen voor leuke voordelen of interessante kortingen.

Tieners en jongvolwassenen

School

Zit jouw kind in het laatste jaar van de basisschool? Dan wordt het tijd om je aan te melden voor het secundair onderwijs. Een overzicht vind je hier.

Diploma secundaire onderwijs behalen

Er zijn verschillende mogelijkheden, volgens je leeftijd, om je diploma secundair te halen.

· Voltijds secundair onderwijs
· Examencommissie secundair onderwijs
· Deeltijds beroeps secundair onderwijs
· De leertijd
· Duaal leren
· Secundair volwassenenonderwijs

Informatie over deze verschillende mogelijkheden om een diploma secundair onderwijs of om een kwalificatie te halen die je op weg helpt naar dat diploma vind je bij deze partners.

Drugs: preventie en hulpverlening

Iedereen die vragen heeft rond drugs en druggebruik of die er problemen mee heeft en er ook iets wil aan doen, kan bij De Sleutel terecht. Ook familieleden en vrienden van druggebruikers zijn welkom. Wens je een gesprek in alle vertrouwen? Bel even en de mensen van De Sleutel maken graag een afspraak.

Leren leren

Heb je als kind, jongere of ouder vragen over leerontwikkeling, taal en spraak, werkhouding, intelligentie, dan kan je terecht bij een CLB met al je vragen over leren en studeren.

Heb je een zorg over leren en studeren, dan onderzoekt het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) wat de mogelijkheden voor je zijn door gesprekken met jou en/of de ouder(s) en een doorverwijzing naar gepaste hulpverlening. Neem voor meer informatie contact op met het CLB verbonden aan je school. Er zijn geen wachttijden. Een afspraak wordt gepland binnen de 14 dagen na een 1ste contact.

Vrije Tijd

Knokke-Heist beschikt over een rijk verenigingsleven. Het vrijetijdsaanbod voor jongeren tussen 5 en 23 jaar lijkt onuitputtelijk. Jeugdverenigingen, sportkampen en -clubs, MAAK, vakantie+, familievoorstellingen, jeugdhuis 't Verzet, ... Je leest het: een uitgebreide waaier met voor elk wat wils. Een actueel overzicht van alle jeugdverenigingen in Knokke-Heist vind je op de website van de gemeente Knokke-Heist, de belangrijkste vind je hier.

Financiële tegemoetkoming voor studenten

Studenten die zich in een specifieke sociale of financiële situatie bevinden, kunnen een tegemoetkoming krijgen. De financiële tegemoetkoming kan bestaan uit: een huurtoelage (= maandelijkse tussenkomst) in de huur van een kot/kamer, een gespreide of uitgestelde betaling van studiegeld, een voorschot op de studietoelage van de Vlaamse overheid en een studielening

Voor wie is de financiële tegemoetkoming voor studenten? Voor studenten die een studietoelage ontvangen of die zich in een specifieke sociale of financiële situatie bevinden.

Hoe kan je een tegemoetkoming krijgen? De basisinformatie over mogelijke tegemoetkomingen vind je op www.centenvoorstudenten.be. Informeer bij je hogeschool of universiteit (sociale dienst/studentenvoorziening) welke tegemoetkomingen er zijn.
In het Sociaal Huis Knokke-Heist kan je steeds terecht met hulp- en welzijnsvragen.

Waar kan je als jongere terecht

Jongeren hebben vragen en worden soms geconfronteerd met onzekerheden. Chatten of telefoneren met iemand die hen begrijpt, kan verschil maken. Vind de nodige ondersteuning bij hierop gerichte organisaties.

TeJo: TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten. Spring binnen op een openingsmoment, je vindt het TeJo-huis in Knokke-Heist op De Vrièrestraat 22.

't Verzet: In jeugdclub 't Verzet vind je steeds een plaats om te ontspannen en kan je sinds 2022 op woensdag- en vrijdagmiddag terecht bij de jeugdwelzijnswerker voor een praatje. Of volg @prisjeugdwelzijn en @jowknokkeheist voor meer info.

NokNok: Hier kunnen jongeren informatie en opdrachten vinden om zich beter in hun vel te voelen. Ze kunnen hiermee aan de slag gaan en de tips zoeken die hen het meeste aanspreken. Ook bij dipjes en tegenslag biedt NokNok raad.

Wat Wat: WAT WAT is er voor jongeren van 11 tot 24 jaar, met antwoorden op veel gestelde vragen échte, herkenbare en inspirerende verhalen van andere jongeren, hulplijnen die jongeren meteen verder helpen en grappige filmpjes en nieuwe weetjes. WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp.

De Zelfmoordlijn: Heb je dringend nood aan een gesprek? Bij zelfmoordlijn 1813 staat er altijd iemand voor je klaar. Praten kan een groot verschil maken. Alleen al het delen van jouw gevoelens met een onbekende of juist met iemand die je vertrouwt, kan het verschil maken. Je vindt op de website van Zelfmoordlijn 1813 ook meer informatie over het zoeken van (professionele) hulp, hoe je zelfhulp kunt inzetten bij zelfmoordgedachten en verschillende getuigenissen. Je kunt altijd gratis en anoniem contact opnemen met de zelfmoordlijn. Dit kan via telefoon (24/7 op het nummer 1813), chat (tussen 18u30 en 22u30) en mail (binnen 5 werkdagen respons).

Awel: Heeft je kind een vraag, een verhaal en/of een probleem dat hij graag wil vertellen? Awel is er voor hem/haar! Hij/zij kan het gratis en anoniem telefoonnummer 102 bellen. Laat hem/haar hier zeker van weten!

Alles over Seks: Jongeren in volle seksuele ontwikkeling zitten sowieso met een pak vragen rond seks en relaties. Maar ook de iets oudere groep experimenteert met relaties en seksualiteit. De Vlaamse jeugd zit met een pak vragen, en vaak zijn het vragen die men niet zomaar durft stellen. Allesoverseks.be geeft interactief betrouwbare info.

Activiteiten

 

24.03.2023 Spelletjesnamiddag

Welkom op de spelletjesnamiddag, doorlopend van 14 tot 17 uur in de Spelotheek De Wip en 't Schap (de Vrièrestraat 22 - 26, Heist).

Speel samen leuke gezelschapsspellen. Bij mooi weer zijn er buitenspelletjes voorzien. Er is ook een baby- en peuterhoek aanwezig.

Jonge kinderen (-12) moeten begeleid worden door een volwassene.

Met een gratis pannenkoek en drankje.

vzw De Wip

T 050 539 745

spelotheekdewip@gmail.com

Koepelvergadering 20/11

Tweemaal per jaar worden alle partners van Huis van het Kind samengebracht in een netwerkmoment. We brengen elkaar op de hoogte van elkaars werking, waar kunnen we elkaar vinden? Hoe kunnen we elkaars werking versterken?

Maandag 20 november in CC Scharpoord (lokaal BO1 - BO2) van 9 tot 12 uur. Enkel voor partners.

Geefplein 8 juni 2024

Schenk bruikbare kinderspullen weg

en neem er zelf gratis mee (maximum 10 stuks).

Kinderkledij, sportgrief, schoolspullen, kinderfietsen ... (geen pluche dieren).

Iedereen is welkom!

Niet voor opkopers.

Alle bruikbare kinderspullen kunnen de dag zelf afgegeven worden aan het triagepunt tussen 10 en 13 uur. Met extra animatie voor de kinderen.

De Vrièrestraat 26

8300 Knokke-Heist

Nood aan kinderspullen? Het hele jaar door kan je terecht bij Mama's voor kinderen aan de Margarethakerk in Knokke, elke dinsdag van 9-11.30 uur en 14 - 16 uur.

Archief

Interessante artikels

Handige links

Contact

Huis van het Kind

Kraaiennestplein 1 bus 2

8300 Knokke-Heist

050 530 900

huisvanhetkind@knokke-heist.be